Читај ми!

Preminuo bivši predsednik Srbije Milan Milutinović

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović preminuo je u 81. godini, objavio je na svom Instagram profilu predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Milan Milutinović bio je predsednik Srbije od 1997. do 2002. godine.

Pre toga, bio je republički sekretar za prosvetu i nauku Srbije od 1977. do 1982. godine, ambasador Jugoslavije u Grčkoj od 1989. do 1995. i savezni ministar inostranih poslova od 1995 do 1997. godine.

Nakon isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. 26. februara 2009. oslobođen je i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

Rođen je u Beogradu 1942. godine, gde je završio i osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je 1965. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Od 1969. do 1971. bio je član predsedništva Socijalističke omladine Jugoslavije.

Milutinović je bio član društveno-političkog veća Savezne skupštine od 1969. do 1974. i član spoljnopolitičkog odbora.

Istovremeno je bio predsednik Opštinskog komiteta Saveza komunista Vračara i član Gradskog komiteta SK Beograda.

Od 1974. do 1977. bio je Sekretar za ideologiju Gradskog komiteta Saveza komunista u Beogradu.

Saučešća predsednika Vučića i Ivice Dačića

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je izraze iskrenog saučešća porodici i prijateljima Milana Milutinovića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Danas nas je napustio nekadašnji predsednik Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović. Obavljao je najznačajnije funkcije u najtežem periodu u istoriji Srbije. Izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici i prijateljima. O datumu komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena", navodi se u saučešću.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Milana Milutinovića.

“Sa tugom sam primio vest o smrti Milana Milutinovića, čoveka koji je predano, ozbiljno i sa velikom posvećenošću obavljao neke od najodgovornijih dužnosti u teškim istorijskim vremenima i iskušenjima za našu zemlju i narod. Kao svedok i direktni učesnik prelomnih događaja u kojima se odlučivalo o sudbini i budućnosti Srbije, Milan Milutinović je dostojanstveno i dosledno branio državne interese i načela međunarodnog prava i pravde, uprkos pritiscima bez presedana u novijoj istoriji“, navodi se u telegramu saučešća.

Ističe se i da je Milutinović podjednako časno i snažno branio Srbiju od nepravednih optužbi pred haškim tužiocima, imajući u vidu jedino interese i dobrobit zemlje i naroda.

“Narod će ga pamtiti kao patriotu, koji je živeo za to da se Srbija ponovo uzdigne na mesto koje joj pripada, hrabro i nepokolebljivo zagledana u budućnost“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара