Читај ми!

Kosovski specijalci u Zvečanu; Borelj: Nećemo tolerisati nove eskalacije 

Džipovi specijalaca kosovske policije blokirali ulicu u Zvečanu, što je kod lokalnih Srba izazvalo uznemirenje. Srbin sa severa KiM, Radoš Petrović, koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, danas je uz položeno jemstvo pušten na slobodu. Jutros još jedno hapšenje, a Kancelarija za KiM ocenjuje da to nije slučajno tempirano posle dijaloga u Briselu. I danas protest u Gračanici zbog hapšenja Dragiše Milenkovića pre dva dana. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Njima je, kako je rekao, predstavio izveštaj o brutalnim povredama uhapšenih Srba, koji ni za šta nisu krivi, a optuženi su za huliganstvo i terorizam. Upozorio ih je da su Srbi u veoma teškoj poziciji i da ne žele da trpe Kurtijev teror.

Evropska unija pozvala je na bezuslovnu deeskalaciju - Priština da povuče policiju, a demonstranti da odstupe od zgrada opština na severu. Rešenje su hitni prevremeni izbori, kaže Borelj.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, jer je izlaznost bila mala i dodao da razume da je legitimitet nepotpun.

Nastavljeni su protesti Srba u Gračanici i Ranilugu zbog hapšenja Dragiše Milenkovića - sedmog Srbina uhapšenog od dolaska albanskih predsednika u zgrade opština na severu pokrajine. Milenkoviću je određen pritvor do 30 dana.

Blokada na administrativnim prelazima za kamione sa stranom robom je završena, ali je ulaz na Kosovo i Metohiju i dalje zabranjen za kamione koji prevoze srpsku robu.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије