Читај ми!

Brnabić: Molim vas, dragi prijatelji iz EU, da nam pomognete da sačuvamo mir

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je Evropska unija najveći mirovni projekat u istoriji sveta i da Srbija želi da bude deo tog jedinstvenog ekonomskog, političkog i bezbednosnog projekta, kome ona odavno i pripada, ne samo po svojoj geografiji, već i po kulturi, istoriji, tradiciji i sistemu vrednosti. Zamolila je lidere EU da pokažu da stoje iza principa vladavine prava, odnosno punog poštovanja međunarodnih sporazuma. "Molim vas, dragi prijatelji iz EU, da nam pomognete da sačuvamo mir, jer mir je najvažnija evropska tekovina", naglasila je Brnabićeva.

Ana Brnabić je, na svečanom prijemu uoči početka "EU nedelje mogućnosti", koji je organizovala Delegacije Evropske unije u Srbiji, navela da je po mnogo čemu Srbija već deo jedinstvenog i zajedničkog evropskog prostora.

"EU je najveći investitor u Srbiji, daleko najvažniji ekonomski partner i daleko najvažniji finansijski donator", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da se vrednosno, po svim najvažnijim političkim pitanjima, a kako je navela, danas je za EU to svakako pitanje sukoba u Ukrajini, stavovi Srbije i EU ne razlikuju.

"Republika Srbija pruža principijelnu i iskrenu podršku Ukrajini, njenoj celovitosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Mi uvek, u svakom trenutku i nezavisno od vremena, okolnosti ili aktera, poštujemo i branimo osnovni princip međunarodnog javnog prava i Povelje UN – nepovredivost međunarodnih granica suverenih zemalja, članica UN", istakla je Brnabićeva.

Dodala je da je stav Srbije da zarad mira, predvidivosti i stabilnosti u svetu, to mora biti princip koji će svi i svako poštovati u svakom trenutku.

"Taj princip primenjujemo, naravno, i kada je naša zemlja u pitanju – i tako pristupamo i dijalogu sa Prištinom. Naša najveća želja, naš najveći interes i naš prvi prioritet jeste mir. Ja i danas koristim priliku da zamolim naše partnere iz EU da nam pomognu da sačuvamo mir i da obezbedimo da Srbi na KiM žive bez bojazni od svakodnevne torture, hapšenja, maltretiranja, nehumanog postupanja – da obezbedimo makar osnovne principe vladavine prava na KiM", naglasila je Brnabićeva.

"U Beogradu ćete uvek imati pouzdanog i kredibilnog sagovornika"

Premijerka je tokom govora zamolila lidere EU da pokažu da stoje iza principa vladavine prava, odnosno punog poštovanja međunarodnih sporazuma.

"Molim, dakle, da se konačno nakon više od 10 godina implementira Briselski sporazum i da se osnuje ZSO. Molim da sprečite da se nevini ljudi hapse i privode samo zato što su Srbi, da sprečite da budu podvrgnuti vandalskoj torturi dok su u pritvoru i dok ni porodice ni njihovi pravni zastupnici ne mogu da dođu do njih", rekla je Brnabićeva.

Ocenila je da takvo ponašanje na tlu evropskog kontinenta jednostavno ne sme biti prihvatljivo u 21. veku.

"Molim vas, dragi prijatelji iz EU, da nam pomognete da sačuvamo mir, jer mir je najvažnija evropska tekovina. U Beogradu ćete uvek imati pouzdanog i kredibilnog sagovornika", rekla je premijerka.

"Reforme koje preduzimamo su korenite"

Istakla je da Srbija već čitav niz godina intenzivno sarađuje sa EU i njenim državama članicama na sprovođenju sveobuhvatne reforme na putu ka punopravnom članstvu u EU.

"Punopravno članstvo u EU je naš strateški spoljnopolitički cilj. Verujemo da evropski mirovni projekat koji predstavlja Unija može biti potpuno zaokružen tek prijemom u punopravno članstvo Republike Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana. Reforme koje preduzimamo su korenite i bespovratno su već i bespovratno će tek izmeniti naše društvo. Naša spremnost ka njihovom sprovođenju nije upitna", naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da Srbija reforme sprovodi u prvom redu zbog samih građana i dodala da su evropske vrednosti one koje i građani Srbije zaslužuju i baštine i da su važne upravo zbog kvalitetnijeg života i višeg životnog standarda.

"Ponosni smo na rezultate ostvarene u prethodnom periodu u tim reformskim procesima i zahvalni našim evropskim partnerima na pomoći koju nam pružaju na tom putu. Iskreno se nadam da ćemo u vremenu pred nama uspeti da makar malo ubrzamo naše evropske integracije, jer verujem da je to i naša zajednička želja i naš zajednički interes", rekla je Brnabićeva.

Zahvalila je Delegaciji EU u Srbiji i zbog toga što su nakon tragičnih događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju, pomerili održavanje ceremonije obeležavanja Dana Evrope.

"To samo po sebi pokazuje solidarnost i takav gest nam, u teškim trenucima kakve proživljavamo, mnogo znači", rekla je Brnabićeva.

Na kraju, prenela je i pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, koji nije uspeo da dođe na svečani prijem, jer se zadržao na Paliću gde je danas održana konstitutivna sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, što je, kako je ocenila, važan korak u širem partnerstvu Srbije i EU, s obzirom da je Mađarska članica EU i jedan od vodećih zagovornika politike proširenja.

Brnabićeva je prethodno obišla izložbu “Innovation expo“ u holu MTS Dvorane, na kojoj je svoja inovativna rešenja i postignute rezultate predstavile kompanije, podržane sredstvima Evropske unije, kroz programe Fonda za inovacionu delatnost.

понедељак, 15. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару