Читај ми!

Vučić: Želeli smo da ukažemo poštovanje narodu i građanima Crne Gore

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je dolaskom u Podgoricu na polaganje zakletve novog predsednika Jakova Milatovića želeo da ukaže poštovanje narodu i građanima Crne Gore.

Aleksandar Vučić je prisustvovao polaganju zakletve i inauguralnom govoru novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

"Želeli smo kao Republika Srbija da ukažemo poštovanje narodu i građanima Crne Gore i prisustvovao sam polaganju zakletve i inauguralnom govoru. Želim Crnoj Gori sve najbolje u budućnosti, narodu i građanima takođe. U Srbiji će uvek imati iskrenog prijatelja i partnera i to je sve", rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje o utiscima susreta sa Milatovićem, rekao je da je već više puta razgovarao s njim.

Razgovarao sam i jutros i već više puta telefonom s novim predsednikom Crne Gore, rekao je Vučić.

Vučić je, na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav, poručio da je Srbija, kao i uvek do sada, posvećena jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje sa Crnom Gorom na dobrobit svih naših građana i celog regiona.

"Predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću poželeo sam da sa mnogo truda i energije, za koju znam da će mu biti potrebna, obavlja ovu časnu i odgovornu dužnost, uveren da ćemo zajedno raditi na jačanju partnerstva i dobrih odnosa Srbije i Crne Gore", naveo je predsednik Vučić.

"Ono što sam razumeo iz govora Milatovića sačuvaću za politiku Srbije" 

Vučić je istakao da će ono što je razumeo iz inauguralnog govora predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji između ostalog nije pomenuo Otvoreni Balkan, ali je naveo da je otvoren za druge incijative, sačuvati za sebe i politiku Srbije prema Podgorici u narednom periodu.

"Rečima nije pomenuo Otvoreni Balkan, ali je rekao da je otvoren za druge inicijative. Nešto sam ja pažljivije slušao, a ono što sam razumeo sačuvaću za sebe i politiku Srbije u narednom periodu", rekao je predsednik i naglasio da uvek postoji prostor za saradnju.

Kaže da je jasno da Crna Gora ostaje strateški opredeljena svojoj politici članstva u NATO-u.

"Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije. Želimo ljubomorno da čuvamo našu vojnu neutralnost, da sami brinemo o svom nebu i zemlji. Takođe, nešto su nam drugačije nijansirane poruke oko događaja u svetu, ali to ne menja i ne sme da promeni naš generalno izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Poštujemo njihov izbor, to je izbor građana Crne Gore, za to su glasali, dodao je Vučić.

"Milatović je uvek dobrodošao u Beograd"

Na pitanje da li će Milatović doći u Beograd, kaže da će doći i da pretpostavlja da će prvo ići u Brisel.

"Uvek je dobrodošao u Beograd", rekao je Vučić i dodao da je o toj poseti razgovarano ranije – posle izbora.

Naglasio je da je u Podgorici zato što je želeo da pokaže poštovanje prema Crnoj Gori i koliko mu je stalo i koliko mu je važno da u Crnoj Gori Srbija ima istinskog prijatelja i partnera.

Na pitanje da li će i Crna Gora pokazati poštovanje prema Srbiji, Vučić je rekao da je svaki napredak u bilo kojoj sferi društvenog života za nas značajan i da je razumeo da predsednik Milatović želi jačanje ekonomskih veza.

"I jedni i drugi se nalazimo na evropskom putu. Imamo razlika kada je reč o regionalnim pitanjima, ali i nekim drugim pitanjima, ali to ne sme da bude prepreka u razvoju naših što bližih prijateljskih odnosa. Ja bih se ponekad, ali ne želeći da bilo koga uvredim, usudio da kažem i bratskih, ali moramo stvari da razvijamo na racionalnom nivou i da se trudimo da naši i budu što je moguće bolji", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će i Crna Gora ukazati poštovanje prema nama rekao je da ne može da kaže da Crna Gora ne ukazuje to poštovanje.

"Da li smo mi presrećni zbog svake odluke Crne Gore? Nismo i ne moramo da budemo kao što ni oni nisu zbog svake naše odluke. Ali zato je bolje da se pronalazi zajednički imenitelj na osnovu kojeg može da se sarađuje, a ne da sa nepodnošljivom lakoćom neodgovornosti traže tačke razdora i sukoba", rekao je Vučić.

"Važno je da se grade bolji odnosi sa Hrvatskom i unapređuju sa ostalima u regionu"

Predsednik Srbije izjavio je da je u Podgorici tokom inauguracije predsednika Crne Gore Jakova Milatovića razgovarao sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem i naglasio da je važno da se grade pristojniji i bolji odnosi sa Hrvatskom, ali i da se oni unapređuju sa svim zemljama u regionu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li je razgovorao sa predsednikom Hrvatske pored koga je sedeo na inauguraciji na kojoj su bili i lideri regiona.

"Poznajemo se dugi niz godina, normalno i racionalno razgovaramo. Važno je da pokušamo da gradimo pristojnije i bolje odnose sa Hrvatskom", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je to moguće, ako se uzme u obzir i kampanja protiv njega i svi napadi, kao i izveštavanje, poput onog o protestima, ali ne samo u Hrvatskoj već i u Crnoj Gori i u drugim zemljama u regionu, on je rekao: "Što oni u Hrvatskoj gore o meni pišu, to me narod u Srbiji više voli. Ja sam to dogovorio s njima. Što god se oni više raduju crnim danima za Srbiju, to narod sve više energije i ljubavi želi da uloži u budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Naglasio je da se nada unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore i svih u regionu i ocenio da moramo da sarađujemo i da, bez obzira na sve međusobne razlike, gradimo bolje odnose.

Dodao je da je važno i da razumemo potrebe i razlike koje postoje među nama i da se razumemo i poštujemo i kada nismo u mnogo čemu saglasni.

Na novinarsku konstataciju da je na istom događaju bila i kosovska predsednica Vjosa Osmani, Vučić je rekao da je često s njom na istim događajima.

"S njom sam često na raznim forumima i nisam zbog toga srećan. Znate šta piše u Ustavu Srbije, ne zato što imam nešto lično protiv nje, već zbog svega drugoga", rekao je predsednik.

 

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара