Читај ми!

Poslanici o bezbednosnoj situaciji – Brnabić: Neće biti tehničke vlade ni nasilnog gašenja medija; DS i "Moramo zajedno" napustili sednicu

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče započetu diskusiju o vladinom Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nakon masovnih ubistava u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, koja su se dogodila pre dve nedelje. Premijerka Ana Brnabić poručila je odgovarajući lideru Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, da neće biti tehničke vlade, kao ni nasilnog gašenja medija. DS i "Moramo zajedno" napustili sednicu Skupštine. Nastavak sednice u utorak u 10 časova.

Посланици завршили рад за данас, наставак седнице у уторак

Председник Народне скупштине Владимир Орлић рекао је да је за данас завршен рад, а да ће се седница наставити у уторак у 10 часова.

Гашић Јовановићу: Не можете да мењате министре како је вама воља

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је данас заменику шефа посланичке групе "Морамо-Заједно" Александру Јовановићу Ћути да не може да смењује министре јер му је воља и подсетио да се власт осваја на изборима.

Јовановић је у поподневном делу седнице говорио о протестима, подсетио на ранију Гашићеву оставку, али је коментарисао и трагедију која се догодила у околини Младеновца.

"Да, прошли пут када сам начинио грешку и тог тренутка сам се извинио грађанима Србије и поднео оставку, сада кажете да је народ испред (скупштине) због мене, а да ја нисам ништа крив. То су васе речи. Не разумем. Али за Младеновац сте изнели низ неистина, тај човек никада није имао оружје, никада није осуђиван јер је био малолетник и имао је привођења које нису исто као осуђујуће пресуде", објаснио је Гашић.

Он је рекао да Јовановић не зна много тога из истраге, а да се позива на то да нешто "народ прича".

"Ја сам те ноћи био са сарадницима тамо. Видео сам колико је народ уплашен, колико је светла горело у селу. Причао сам са тим људима. Никад се није десило да је он (убица) изашао са аутоматском пушком јер би истог тренутка био ухапшен", рекао је Гашић.

Он је поручио да ће "монструми који су починили тешке злочине одговарати", али је поручио Јовановићу да не може да очекује да ће му сада износити детаље из истраге.

"Немојте то да очекујете, ми смо озбиљни људи", рекао је Гашић.

На коментар Јовановића да "не би смео да поднесе оставку уколико не пита шефа", Гашић му је поручио да не брине о његовом интегритету.

"Што се тиче мог интегритета, свакако постоји, и ви то знате, али постоји и мој председник и странка због којих сам био на све три функције у безбедносном сектору и то не бих могао без њихове подршке", рекао је Гашић.

Kада је реч о његовој смени коју тражи опозиција, Гашић је подсетио да су и премијерка и председник рекли да се иде на изборе.

"Идемо на изборе, народ ће да каже, ето ти лоши криминалци, неписмени, глупи не заслужују поверење грађана, а ви да мењате министре јер вам је воља, није могуће", рекао је Гашић.

Опширније Краће

Полемика премијерке Брнабић и Александра Јовановића о протесту пољопривредника

Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је жаљење због, како је навела, "односа тајкунских медија" према пољоприведницима који су за њих били "хероји" и "људи који нас хране" све док су били незадовољни, а чим су постигли договор са државом, постали су "Вучићеви пољопривредници".

"Пољоприведници са којима смо јуче постигли договор, 28. априла били су хероји у тајкунским медијима, са насловима 'Срамотна откупна цена', 'Бесни пољопривредници са мртвачким сандуцима планирају долазак код Вучића', и сада када су дошли и договорили се почиње хајка на те исте људе, зову их Вучићеви пољоприведници", рекла је Брнабић на седници Народне скупштине одговрајући на критике једног од посланика коалиције МОРАМО Александра Јовановића Ћуте.

Један од пољоприведника о којем су писали био је тада човек који нас храни, а сада када је постигнут договор човек кога смо подметнули, рекла је председница Владе Србије. "Пољопривреднике делите на Вучићеве и оне који нису", рекла је Брнабић и изразила жаљење што и опозиција злоупторебљава пољоприврднике у политичке сврхе.

Опширније Краће

Посланици наставили расправу

Народни посланици наставили су после паузе расправу о Владином Извештају о безбедносној ситуацији у Србији након масовних убистава.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да није тачно да су младима узор учесници ријалити програма и они који излазе из затвора, истичући да омладина није у таквом “стању”, како то тврди део опозиције.

Брнабићева је рекла да су млади у претходним годинама постизали јако запажене резултате на разним такмичењима и да држава награђује најбоље.

Према њеним речима, за последњих пет година преко Фонда за младе таленте је исплаћено око 226 милиона динара за остварене резултате.

Министарка здравља Даница Грујичић је у расправи истакла да око 200 деце и младих добија комплетну терапију за ретке болести, наводећи да је ове године буџет за ту намену око 4,3 милијарде динара.

Указала је да се претходних година много улагало у здравство и да је то један од разлога зашто је подржала Српску напредну странку.

Пред посланицима су четири тачке дневног реда, а у току је расправа још о првој тачки дневног реда - владином извештају о безбедносној ситуацији после масовних убистава.

На дневном реду су и извештај РЕМ-а, формирање Анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до трагедија у Србији, као и изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

О протестима је говорио Александар Јовановић Ћута који је затражио да се испуне захтеви опозиције и поручио да ће у супротном бити све више људи на улицама.

Опширније Краће

Марковић: За масовна убиства криви родитељи убица, нису заказале институције

Шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић рекао је да за масовна убиства у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и Младеновцу нису одговорне институције, већ да су највећи кривци њихови родитељи, као и да опозиција покушава да из тих трагичних догађаја извуче политичку корист.

Марковић је током излагања у Скупштини рекао да малолетни К. К, као и У. Б. који су одговорни за масовна убиства "никада не треба да изађу из затвора".

"Свакодневно понављам већ шест година да родитељи треба да знају шта је предмет интересовања њихове деце на друштвеним мрежама. Ми морамо да вратимо ауторитет учитељима, наставницима и професорима у школама. Свака школа зна које је дете у њиховој школи проблематично, али не смеју да јаве родитељима", рекао је Марковић.

Додао је да разуме жељу опозиције за долазак на власт, али да с друге стране мора да постоји толеранција и флексибилност и указао да се на власт долази само путем избора.

"Уколико се наставе демонстрације, ја се бојим да не дође до грађанског рата у Србији. Опозиција може да шета, али не може да блокира нешто што се зове Е-75, међународни аутопут", закључио је Марковић.

Опширније Краће

Одређена пауза

Председник Скупштине Владимир Орлић одредио је око 14 сати редовну паузу у раду парламента.

Орлић: Тражили сте седницу, нисте гласали за дневни ред, па је напустили

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да је обавештен да су посланичке групе Демократске странке и "Морамо" напустиле седницу парламента.

"Дакле, тражили сте седницу, омогућили смо седницу, нисте гласали за сопствени дневни ред и на крају сте напустили ту исту седницу. Толико о поштовању и односу према теми", рекао је Орлић.

Претходно је председник ДС-а Зоран Лутовац на заједничкој конференцији за новинаре са Небојшом Зеленовићем саопштио да те две посланичке групе напуштају данашње заседање јер, како су оценили, већина не схвата седницу на прави начин.

Брнабић: Неће бити техничке владе ни насилног гашења медија

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас, одговарајући лидеру Српског покрета Двери Бошку Обрадовићу, да неће бити техничке владе, као ни насилног гашења медија.

"Кажете да нам је истекло време – могуће, с тим што ће грађани то да кажу. Ми ћемо да их питамо и они ће то да кажу, али пре тога ви нећете моћи да узурпирате власт", рекла је Брнабићева.

Она је поручила Обрадовићу да не постоји начин да се оформи "техничка експертска влада" без воље грађана и без икаквих институција, на улици.

"Све у реду, истекло нам је време, идемо на изборе, ми поднесемо оставке, све у реду. Наставићемо да се боримо и из опозиције, за онакву Србију какву сањамо. Наставићемо да се боримо и за путеве, пруге, младе, образовање, за културу и за здравство, и за Србију која коначно може и сме да води независну и самосталну спољну политику. Радићемо то из опозиције. Није проблем, али то ће да кажу грађани, а ми ћемо да поштујемо", рекла је премијерка.

Нема техничких влада у међувремену, насилног гашења медија, ни ових ни оних, нема додељивања фреквенција како ви желите, без институција, поручила је Ана Брнабић. Премијерка је рекла и да ће штитити институције и вољу грађана. Обрадовић је током расправе предложио да се формира техничка влада која би, како је рекао, донела хитне мере превенција насиља у друштву.

Танјуг/Влада Србије/Слободан Миљевић
Опширније Краће

ДС и "Морамо заједно" напустили седницу Скупштине

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да ће посланички клубови ДС и "Морамо-Заједно" напустити данашњу седницу Скупштине Србије на којој се, иначе, на захтев опозиције расправља о тачкама које су у вези са масовним убиствима која су се догодила.

Лутовац је новинарима у парламенту објаснио да они сматрају да већина није седницу схватила на прави начин и да се користи за "разводњавање" приче.

"Сматрамо да је крајње време да се сви узобиље, а не да пребацују кривицу, а ова седница је управо то и не желимо да учествујемо у томе, напустићемо данашње заседање, прикључићемо се грађанима на протесту", рекао је Лутовац.

Када се испуне захтеви који се тичу персоналне и институционалне одговорности, онда може да се настави са разговорима како да се уреди друштво, додао је Лутовац. "Ми нећемо учестовати у данашњој расправи и видећемо да ли постоји реакција. У складу с тим каква ће бити реакција биће и наши даљи поступци", рекао је Лутовац.

Опширније Краће

Гашић о убиствима у школи: Не кријемо ништа

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић говорио је у парламенту о насиљу у ОШ "Владислав Рибиникар" на Врачару, рекавши да се ништа не крије о том случају.

Део опозиције је затражио да се Гашићу изгласа неповерење, а он је одговорио да му је јасно да они то не желе због њега, већ због председника и странке којој припада. Поручио је да жели да објасни све неистине које опозиција износи због часних и поштених полицајаца који предузимају све мере у циљу повећања безбедности деце.

Гашић је казао да је припадник школског обезбеђења убијен истог тренутка када је крочио на врата школе, као и да је школски полицајац урадио све по процедури.

"Видео-надзор је радио, био је у употреби и изузет је као доказни материјал. Ко је позвао полицију? Позвала је помоћница директора школе. Да ли је звао убица? Јесте, И он је звао. Да ли је полиција стигла после 10 минута, да, стигла је, али ја не могу да износим детаље који јесу јако битни за компленту истрагу", рекао је Гашић.

Министар је казао да је у школу "Владислав Рибникар" после 20 минута од масакра стигла министарка Даница Грујичић, нешто касније Бранко Ружић и он.

"Били смо све време са мојим сарадницима из форензике на лицу места, међутим, одлично знате да злочин настаје низом биолошких, социолошких и психичких фактора које полиција није могла да зна и да претпостави да ће тако нешто да се деси", рекао је Гашић.

Упитан да ли сноси одговорност за све што се догодило, Гашић је одговорио: "Да, сносим и ја, сносите и ви. Сви ми заједно сносимо одговорност", поручио је Гашић.

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић (12.00)

Бошко Обрадовић тражи оставку Владе

Председник посланичке групе Двери Бошко Обрадовић поручио је да је држава у ванредном стању, иако оно није проглашено, због чега предлаже Влади да поднесе оставку, а да се између власти и опозиције на округлом столу постигне договор о датуму избора на свим нивоима у наредних годину дана и прелазна влада.

Обрадовић је рекао да је шокиран аплаузом у парламенту после говора премијерке Ане Брнабић о безбедносној ситуацији после трагедија у којима је убијено 18 особа, а рањено 20.

Запањујућа је неспремност режима да преузме одговорност за 11 година апсолутне власти, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је позвао и председника Александра Вучића да откаже контрамитинг 26. маја, који ће само бити узрок нових подела и тензија.

Упитао је зашто полиција није превентивно реаговала код осумњиченог за убиства у селима око Младеновца и Смедерева, када је министар сада прочитао његов досије.

"Где је био школски полицајац док је пола сата трајао крвави пир у основној школи, где су директор, педагог, зашто је дечак позвао полицију, зашто сте му ставили капуљачу, где су камере видео-надзора", упитао је Обрадовић.

Тражили смо западне вредности, добили смо западне вредности, али оно најгоре, и сада кусамо плодове тих најгорих западних вредности, у којима доминира насиље, а националне фреквенције се дају Пинку са ријалитијем са насилним садржајем, рекао је Обрадовић.

Навео је да је телевизија Пинк постала "јавни медијски сервис ове власти и центар медијског зла".

Обрадовић је осудио вређање цркве и патријарха Порфирија ових дана, позивајући грађане да присуствују Спасовданској литији 25. маја.

Опширније Краће

Седници присуствује и премијерка Ана Брнабић

Премијерка Ана Брнабић поручила је да ће бити у парламенту колико год буде требало како би дискутовала о важним темама.

"Седећу овде и данас, и сутра, и за пет дана, 10 дана, колико год да треба да разговарамо о овим темама."

Рекла је да се број издатих дозвола за оружје повећавао у Србији након масовних убистава у Лесковцу и Јабуковцу, те да је 2008. године било више од милион издатих дозвола, а да је актуелна власт тај број смањила на 761.415.

Лазовић: Не можете игнорисати захтеве људи на протесту

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић оценио је, у наставку седнице о безбедносној ситуацији у Србији, да чињеница да је "човек зољом, ракетним бацачем" срушио кућу у Руми говори довољно колико је ситуација стабилна.

Не можете игнорисати захтеве људи на протесту, да се заустави бујица насиља која долази с Пинка и Хепија, то су фабрике зла, нема човека у Србији који се неће сагласити, рекао је Лазовић и позвао грађане на скуп у 18 сати испред Дома Народне скупштине Србије.

Опширније Краће

Гашић: Од 8. маја предата 23.503 комада оружја

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је на седници Скупштине да су од 8. маја предата 23.503 комада оружја, више од 1,2 милиона муниције и 5.643 минско-експлозивна средства.

"Одузето је у различитим полицијским акцијама 57.000 комада оружја, али до завршетка судских процеса, ми не можемо с тим излазити у јавност", рекао је Гашић. 

Прочитао је извештаје о активностима школског полицајаца у Основној школи "Владислав Рибникар", као и поступању Полицијске станице Врачар пре масовног убиства ђака те школе 3. маја.

Гашић је рекао да је прошле године било 15 контролних делатности школских полицајаца и није било евидентираних неправилности у раду школског полицајца.

Према његовим речима, са директорима основних и средњих школа одржан је састанак поводом почетка школске године и безбедности ученика.

Што се тиче пуцњаве у селима око Смедерева и Младеновца, пошто је било информација да са осумњиченим за убиства није реаговано адекватно, Гашић је рекао да је полиција подносила пријаве против У. Б., његове породице, а његовом оцу је одузимано оружје.

Опширније Краће

Посланици Скупштине Србије наставили седницу

Посланици су наставили јуче започету дискусију о владином Извештају о безбедносној ситуацији у Србији.

Pred poslanicima je i Izveštaj o radu medija, kao i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da će od danas početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi "Čuvam te".

Poslanici su juče započeli diskusiju o vladinom Izveštaju o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара