Читај ми!

...IZ ČASA U ČAS...

Skupština o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava, Brnabić: Od 19. maja elektronska prijava nasilja nad decom

Poslanici na sednici Narodne skupštine razmatrali su Izveštaj o bezbednosnoj situaciji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i na području Smedereva i Mladenovca, koji je podnela Vlada Srbije. Premijerka Ana Brnabić predstavila je izveštaj, ukazavši, između ostalog, da su od 8. do 17. maja građani predali 26.339 komada oružja. Od sutra startuje platforma "Čuvam te" za prijavljivanje nasilja u školama. Nastavak rasprave sutra od 10 sati.

Скупштина завршила рад, наставак сутра у 10 сати

Ана Брнабић је рекла да није чула ниједан конструктиван предлог, осим предлога за оставке.

Што се тиче РЕМ-а, истакла је да чланове нити бира извршна власт, нити је то предлог за њу, јер чланове бирају управо посланици у Скупштини.  

Наставак седнице је заказан за сутра у 10 сати.

Извештај Драгане Биберовић

Полемика Лазовића и Брнабићеве о "заказивању система"

Посланик Радомир Лазовић из Зелено-левог клуба је критиковао садржаје на националној фреквенцији.

“Поново нас убеђујете да систем није заказао, како није када смо имали оволико мртвих. Увели сте хитне мере које се не баве превенцијом него су реакција”, рекао је Лазовић. 

Ана Брнабић је одговорила да никада није рекла да је све у реду већ да је рекла да систем није заказао и навела да се то односи и на ОШ "Владислав Рибникар".

Шта је наложено после масовних убистава, акција Салус на подручју Београда

Премијерка Брнабић је рекла да је после масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", наложено да полицијске управе ступе у контакт са директорима школа и да изврше анализу стања безбедности, а да је после масовног убиства у околини Младеновца и Смедерева, наложено хитно видљиво појачано присуство полиције на јавним местима и објектима.

"Полицијски службеници су дужни су да предузму мере заштине у свим основним и средњим школама за време наставе, за време доласка и одласка ученика у школе, и посебну пажњу усмере на рано препознавање могућих ризика и претњи", казала је премијерка.

На подручју Београда предузета је акција Салус, у циљу стабилизовања безнедности. Акција се спроводи од 8.маја у временском периоду од 8 до 22 сата, а ангажовани полицијски службеници врше опсеравцију критичних места у и око школа, легитимишу сумњива лица, проверавају сумњива возила и раде на запажању безнбедносно интеренантних појава

Од сутра стартује платформа "Чувам те" за превенцију вршњачког насиља

Ана Брнабић рекла је да од сутра стартује платформа "Чувам те". Најавила је да је то нови систем за превенцију вршњачког насиља.

"Поред видео снимака, са предавањем на различите теме у вези са безбедношћу и вршњачким насиље, на платформи Чувам те, крераран је систем за пријаву насиља који ће користити грађани, надлежни органи и установе", навела је премијерка.

Додала је да ће на једном месту, преко Тријажног тима који је успостављен у оквиру Министарства за информисање и телекомуникације, сви надлежни органи пратити буквално сваку пријаву насиља према детету и ток њеног решавања.

"Статус пријаве ће бити доступан у сваком тренутку, а и грађани ће моћи да подносе пријаве Тријажном тиму, прате ток и исход", рекла је Брнабићева.

Рекла је и да је полиција усмерила своје активности на превентивно деловање и да полицијске управе на територији целе Србије имају обавезу да изврше проверу стања безбедности школа у претходној школској години. 

Брнабић: Борба против насиља не води се на "Газели", већ речима у Скупштини

"На подручју Београда има 327 васпитно-образовних установа. До 3. маја у школама је било  ангажовано 140 школских полицајаца који су покривали 205 школа", рекла је Ана Брнабић.

Након трагичног догађаја у ОШ "Владилсав Рибникар“ истог дана наложено да ПУ контактирају директоре свих школа, као и да се интензивира полицијски рад у близини школа. Након друге масовне пуцњаве наложено је видљиво присуство полиције. Полицијски службеници њих 12.368 ангажовано је у 1.832 школе, како државне тако и приватне, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, прегледано је 25 стрељана, а до сада предато 26.339 комада оружја.

Брнабић је рекла да Влада наставља са имплементацијом мера у борби против насиља, те да је најважнија мера "разоружавање Србије".

Премијерка је рекла да мисли да се борба против насиља не води на "Газели" насиљем над другим грађанима којима се одузима слобода кретања, већ речима у Скупштини.

Посланици дела опозиције током премијеркиног говора: Шта је смешно

Посланици дела опозиције су, током обраћања Ане Брнабић, устали држећи у рукама монтирану фотографију, коју је премијерка раније објавила на Инстаграму – са натписом "Шта је смешно".

РТС

Усвојен дневни ред седнице, премијерка Ана Брнабић представља извештај

Председник Скупштине Владимир Орлић је рекао, након усвајања дневног реда, да је прва тачка извештај о безбедносној ситуацији у Србији након масовних убистава у Београду и и околини Младеновца и Смедерева.

Премијерка Ана Брнабић је на почетку исказала саучешће породицама страдалим у два масовна убиства у мају, а потом је представила извештај.

"Мислим да ово није време за политичке поделе и волела бих да их није било, иако нажалост и данас, сада, видим да неки желе да користе ово на најгрубљи и најбаналнији начин за поделе. Mислим да је Скупштина једини форум у коме озбиљни и одговорни политичари треба да расправљају о мерама које као друштво предузимамо. Изнећу сада само укратко преглед безбедносних мера пре трагедија, са посебним акцентом на школе", рекла је премијерка.

Посланици дела опозиције поновили захтеве и дали "рок" властима

Посланици дела опозиционих странака су, у делу седнице Скупштине Србије на којој се постављају питања извршној власти, поновили захтеве изнете на недавном протесту. 

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић питао je премијерку Ану Брнабић на основу којих анализа је изјавила да "систем није заказао" и упитао зар није нормално да се покрене истрага о свему што се догодило. "Требало је да се утврде грешке, а не да прва ствар буде оправдавање система", рекао је Лазовић. 

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић и "Морамо–Заједно" Александар Јовановић Ћута поручили су властима да имају рок до сутра у 18.00 да испуне захтеве опозиције. Они су на протестима захтевали смену чланова РЕМ-а, одузимање дозволе ТВ Пинк и ТВ Хепи, укидање ријалити програма, смену министра Братислава Гашића. 

Јовановић је рекао да опозиција неће дозволити да седница траје унедоглед, а председник Скупштине Владимир Орлић га је подсетио да је седница заказана "онда када је опозиција то тражила и на начин на који је тражила, да не буде само једна обједињена расправа".

Критике су стигле и од шефа посланичке групе Народне странке Мирослава Алексића.

Посланица коалиције НАДА Горица Гајић указала је на то да је Србија, после две трагедије, 18 убијених жена, догађаја у Оџацима, "све мање безбедно место, посебно за најмлађе".

"Коме у овако ровитој безбедносној ситуацији треба тако велики скуп, као што најављује власт за 26. мај", рекла је Гајићева, додајући да "поједина деца не могу да иду на такмичења јер је СНС закупила све аутобусе за тај скуп".

Извештај Драгане Биберовић (15.30)

Посланичка питања

Посланици су прешли на посланичка питања на која имају право сваког уторка и четвртка када је седница у току.

Сви посланици који су се јавили за реч изразили су саучешће породицама страдалих у масовним убиствима.

Седници присуствује премијерка Ана Брнабић, као и министри Братислав Гашић, Даница Грујичић, Дарија Кисић, Маја Поповић.

Седница Скупштине почела минутом ћутања

Седница Скупштине Србије, на којој ће се разматрати безбедносна ситуација у земљи, почела је минутом ћутања за жртве масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца. 

На дневном реду седнице је Извештај о безбедносној ситуацији у Србији насталој после масовних убистава у школи "Владислав Рибникар" и у селима у околини Смедерева и Младеновца – Малом Орашју и Дубони. 

Посланици треба да разматрају и Извештај о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга од октобра 2022. до краја марта 2023. године, са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије.

Пред посланицима је и Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности који су довеле до масовних убистава у школи и на територији Смедерева и Младеновца, односно утврђивања пропуста у спровођењу надлежности и предузимања одговарајућих радњи, утврђивања одговорности надлежних лица и предлагања мера, који је поднео народни посланик Радомир Лазовић.

На дневном реду је и предлог за гласање о неповерењу члану Владе, министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Sednicu Narodne skupštine sazvao je predsednik parlamenta Vladimir Orlić. Kako je najavljeno, sednica ima četiri tačke dnevnog reda.

– Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

– Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

– Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanja odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera, koji je podneo narodni poslanik Radomir Lazović.

– Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

субота, 10. јун 2023.
22° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут