Читај ми!

Otvoren Samit Kontakt grupe Pokreta nesvrstanih u Baku, učestvuje Dačić

U Bakuu je zvanično otvoren Samit Pokreta nesvrstanih, u formatu Kontakt grupe, na kome će govoriti i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Skup, posvećen borbi protiv koronavirusa, otvorio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

On je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih.

Alijev je podsetio da je Azerbejdžan uspostavio poseban fond za donacije najranjivijim grupama zemalja u Afirci, ali i ostrvskim državama u razvoju.

"Kao druga najveća međunarodna institucija posle UN, Pokret nesvrstanih zemalja bi trebalo da igra vidljiviju i efikasniju ulogu u međunarodnoj areni i aktivno učestvuje u preoblikovanju novog svetskog poretka", rekao je Alijev.

On je zahvalio zemljama Pokreta nesvrstanih na čvrstom stavu da podržavaju, kako je rekao, pravednu poziciju Azerbejdžana i ne dozvoljavaju da "jednostrane i pristrasne antiazerbejdžanske izjave prođu u Savetu bezbednosti UN i 2022. I 2022.godine".

Guteres: Poražavajući efekat pandemije, umrlo 6,5 miliona ljudi

Na Samitu Kontakt grupe je pročitana i poruka generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, koji je ocenio da se u 21.veku povećava značaj Pokreta nesvrstanih zemalja u smislu multilateralizma.

"Pandemija je pogodila sve. U svetu je umrlo 6,5 miliona ljudi, a nejednakost je porasla. Istovremeno, pandemija je imala veliki uticaj na nezaposlenost. Žene i mladi su postali nezaposleni. Pandemija je imala poražavajući efekat", naveo je Guteres.

On je istakao da se mora intervenisati u globalnom sistemu upravljanja ukoliko je cilj da mere oporavka od pandemije budu delotvorne.

Gebrejesus: Moramo da se pripremimo za buduće pandemije

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u video poruci da se pandemija završava i da sada svaka zemlja treba da učini ono što je neophodno kako bi se pripremila za eventuelne buduće pandemije i oporavila od posledica kovida 19.

On je zahvalio Azerbejdžanu na predsedavanju Pokretom nesvrstanih, ali i ukazao da sve zemlje mogu da uče iz kolektivnih napora zemalja članica.

Koroši: Pandemija pokazala značaj solidarnosti

Predsednik 77. Generalne skupštine UN Čaba Koroši istakao je da je pandemija pokazala značaj solidarnosti, ne samo unutar država, već i šire.

"Kovid nas je podsetio koliko su i dalje važne principi iz Bandunga", rekao je Koroši i poručio da treba tražiti inovativna rešenja u vezi sa pandemijom koja će svet učiniti bezbednijim. Koroši je ukazao potrebu za "novom normalnošću" koja se zasniva na nauci, digitalizaciji, inovacijama i novim tehnologijama, dodajući da je tu ključ da se napravi inkluzivnije društvo.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи