Читај ми!

Razgovori Beograda i Prištine – pritisci, neizvesnost i incidenti

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta Derek Šole kaže da je Priština prihvatila predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa sa Beogradom. Iz EU već su nagovestili novi susret predsednika Srbije i premijera privremenih isntitucija u Prištini. Predsednik Vučić ne odbacuje mogućnost odlaska u Brisel, ali ponavlja - formiranje ZSO je uslov svih uslova.

Dve nedelje nakon što je na Tviteru apelovao na Aljbina Kurtija da prihvati evropski predlog o normalizaciji odnosa sa Beogradom, Derek Šole na istoj mreži, bez više detalja sumira jučerašnji telefonski razgovor sa njim.

"Razgovarao sam sa premijerom Aljbinom Kuritjem. Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU. Sada je potrebna implementacija kako bi se obezbedili značajni benefiti za obe strane", naveo je Šole.

Obe strane šef evropske diplomatije pozvao je na sastanak. Nije precizirao datum, samo nagovestio - dolazak očekuje u narednih nekoliko nedelja. U međuvremenu, iz Brisela stiže vest - Evropska unija razmatra šest uslova za formiranje ZSO, koje je Aljbin Kurti postavio prošle nedelje.

"Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini 2. februara. U okviru dijaloga je i sastanak na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da na budućim sastancima omogući razgovore o ZSO", naveo je portparol EU, Peter Stano.

Formiranje Zajednice srpskih opština - uslov je svih uslova, još jednom se čulo od predsednika Vučića.

"Ja sam rekao nije problem mogu da idem, kad me zovu, neću da odbije razgovore, ali ne vidim smisao. Jedino da idem ovako u turizam i da lepo odgovaram na pitanja i da kažem imali smo lep sastanak. Nije problem da razgovaramo, ali oni moraju da razumeju da ono što ide ispred svega ZSO. A sve ostalo je bezveze, pokušavate da me ubedite u nešto što neću da prihvatim", napominje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razgovore na relaciji Beograd Priština, pre svega opterećuju incidenti, kaže ministar odbrane. U prethodnih sto dana zabeležena su 53 etnički motivisana napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Situacija na KiM i dalje je napeta, nepredvidiva u kontekstu šta je ono što može dalje da se dešava imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla. Mi smo imali na jedan i po dan jedan napad na Srbe, češće nego što se moglo pretpostaviti da će se dešavati i da će to dodatno komplikovati čitavu stabilnost u regionu", ukazuje ministar odbrane Miloš Vučić.

Zbog incidenata i hapšenja, Srbi sa KiM su pre više od tri meseca napustili prištinske institucije.

Da se u njih neće vratiti sve dok se ne primene ranije potpisani sporazumi, još jednom je ponovio potpredsednik Srpske Liste Dalibor Jeftić, po povratku iz Vašingtona.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво