Читај ми!

Vučić: Ne bih voleo da izbori budu ove godine, ali ne isključujem tu mogućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominje da se u narednih pet, šest meseci očekuje eskalacija sukoba u Ukrajini, a da će se Srbija zbog geopolitičkih dešavanja naći između "čekića i nakovnja" i da će pritisci kada su u pitanju odnos prema Rusiji i KiM biti neuporedivo snažniji. Vučić je izjavio da će se truditi da dokle god je to moguće ne bude izbora, mada će to, kako je rekao, tražiti opozicija i dodao da ne bi voleo da se to desi ove godine, ali da ne isključuje tu mogućnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u narednih pet, šest meseci očekuje eskalacija sukoba u Ukrajini, a da će se Srbija zbog geopolitičkih dešavanja naći između "čekića i nakovnja" i da će pritisci na Srbiju kada su u pitanju odnos prema Rusiji i Kosovo i Metohija biti neuporedivo snažniji.

"Predsedstoji nam najveća kriza u svetu od Drugog svetskog rata u pravom smislu. Ovo do sada nije bilo ništa, iako je oko 300.000 ljudi ubijeno, a proterano devet ili 10 miliona", rekao je Vučić za TV Prva.

Napominje da to ne govori zato što misli, već zato što zna da sledi velika eskalacija, a to će se, kako kaže, na Srbiju odraziti tako što će pritisci zbog Rusije biti neuporedivo snažniji, iako su bili veoma snažni, a biće trostruko snažniji oko Kosova i Metohije.

Naveo i da više nije jasno ko pobeđuje u Ukrajini, kao i da se pojavljuju prvi tekstovi koji postavljaju pitanje šta će se desiti ako Putin pobedi.

Kako je naveo, mnogo je teško pobediti Zapad i njihovo jedinstvo, a sada i unutar ruskog naroda postoji jedinstvo.

"Sada vam je jasno da idemo u potpuni haos", ocenio je Vučić navodeći da se tek za pet, šest meseci može desiti da neko razmišlja o zaustavljanju sukoba, a tada neće želeti da se za Srbiju traže novi uslovi, ni da dozvole Rusiji da ima uticaj na Balkanu.

"U toj poziciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Tesko za nas ko god da pobedi", rekao je Vučić.

Ističe da Srbija pripada retkima koji govore o miru, jer bi mir bio dobar za sve, ali da niko mir sada ne sme da pomene ni na Zapadu ni u Rusiji.

"Šta mi da radimo, mi moramo da znamo da investicije imamo sa zapada, da smo na evropskom putu, glupo je kada neki govore da to treba da otktačimo, a kukali bi za plate, kao i oni koji kažu raskinite sve sa Rusijom", ocenio je Vučić.

Kaže i da to ne može da bude Srbija, jer mora da se vodi računa i o duši našeg naroda ali i o finansijama i privrednom interesu.

Na pitanje šta će biti ako Srbija mora da bira, Vučić je rekao da će znati kada je došao taj trenutak.

"Pustite da teramo dok možemo, znaću kad je trenutak i neću da krijem od ljudi. Znaću ja, dugo se približava, ali nema sumnje da nemamo ni mesece na raspolaganju", istakao je predsednik.

Objasnio je da ako je neko u situaciji da ima gangrenu noge, lekar mora da izabere da iseče nogu, da bi mu spasao život.

"Opozicija će tražiti izbore" 

Predsednik Vučić izjavio je da će se truditi da dokle god je to moguće ne bude izbora, mada će to, kako je rekao, tražiti opozicija i dodao da ne bi voleo da se to desi, ali da ne isključuje tu mogućnost.

Na pitanje da li to ima veze sa pitanjem Kosova i Metohije i željama zapadne petorke, rekao da oni polaze od sebe i da ne razumeju da je Srbija slobodarska zemlja.

"Čitali ste bezbroj puta da ambasadori utiču na promene. Dok sam predsednik neće ambasadori to raditi, posao upravljanja Srbijom pripada narodu, Srbija je slobodarska zemlja koja sama donosi odluke. Smejem se ovim budalaštinama, šta da radim, tako vam je to u Srbiji, to se zove mentalitet kmetske duše koji žive da ispunjavaju tuđe naloge", rekao je Vučić.

Na pitanje o planovima da se formira nova većina, on je rekao da ako sada ne pričaju o njemu jer mu je popularnost visoka, mogu da razmatraju opcije da se SNS na parlamentarnim izborima spusti na 35 do 37 odsto.

"Da desničasrske stranke skoče na 15 odsto, a SPS podigne na 15 odsto, da evropski blok - zeleni, Đilas, Jeremić, Ponoš na 20 do 22 odsto, manjine 8-10 odsto i nevažeći listići, moguće su kombinacije za strance", rekao je Vučić.

Ističe da je cilj da se Srbija uruši i postane nezavisna i ne vodi svoju politiku.

"To sam prepoznao na vreme i to se u ovom trenutku ne dešava. Uspešno sam se izborio za to u Skupštini pa nismo ni blizu toga, nije bilo predaleko, ali posle sednice mišljenje mnjenja ide suprotno od toga", napominje Vučić.

Na pitanje o podršci ženskog biračkog tela, kaže da ne zna zašto se to dovodi u pitanje, kao i da je suština da se ide na deo ženskog biračkog tela jer su one te koje žele stabilnost i sigurnost.

"Legitimno je da tu kampanju radite u toku predizborne kampanje, ali ne 15 dana nakon izbora vlade. To se radi kako bi vlada bila uništena. Nikada nisam pristajao na to radi ostanka na vlasti. Narod je to razumeo", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da "ako izbori budu biće".

"Kao što je rekao čuveni engleski fudbaler, fudbal je igra koju igraju svi, ali na kraju uvek pobede Nemci. Tako je i ovde sa izborima. Izbore svi trče, ali se na kraju zna da najbolji pobede", kazao je Vučić. 

"Poštujem SPS, dosta toga smo uradili zajedno"

Predsednik Vučić izjavio je da poštuje Socijalističku partiju Srbije (SPS) i dodao da su Srpska napredna stranka (SNS) i socijalisti u prethodnim godinama zajedno mnogo toga ozbiljnog uradili i da se nada da će tako biti i u narednih šest meseci, godinu dana.

Vučić je, upitan da prokomentariše svoju izjavu da mu nisu potrebna objašnjenja zašto njega napadaju, a ne napadaju Ivicu Dačića, kazao da to nije tajna i da mu ne trebaju nikakva objašnjenja.

Na pitanje da prokomentariše "upadljivu tišinu" SPS u Skupštini prilikom sednice o Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je to primetno već nekoliko godina.

"Nisam došao da kukam, ja poštujem SPS, sa njima smo mnogo radili proteklih godina, nadam se da ćemo i u narednih šest meseci, godinu dana mnogo toga važnog da uradimo, postavili smo ciljeve", kazao je Vučić.

Odgovarajući na komentar da je oročio saradnju sa socijalistima, Vučić kaže da nije pitanje da li je oročio i dodao da posle toga mogu opet da sednu i da vide "šta će i kako će dalje".

"Pitaju me kako je prošao razgovor (sa Ivicom Dačićem). Pa pristojno je prošao razgovor, ali to ne menja nešto što ja vidim da traje godinama, nije to od juče", dodao je Vučić.

Na konstataciju da je uzimao SPS u Vladu i kada SNS-u to nije trebalo matematički, Vučić kaže da ništa kraće u Srbiji ne traje od zahvalnosti.

"Oni bi vam rekli mi smo te podržali, ja ću reći samo da sam zahvalan i neću više ništa da pričam sem da sam veoma zahvalan", naveo je Vučić.

Na pitanje da li mu smeta svaki put kada vidi da je kriza da iz nekog dela opozicije stižu signali da računaju na SPS, Vučić kaže da neće loše da priča o socijalistima i da veruje da će raditi zajedno dobro.

"Posle izbora, svi su se ujedinili samo da bi smenili nas i baš ih briga za KiM, za ideje. SPS nije, a ovo kada je teško, na to sam navikao hiljadu puta i besmisleno mi je da kukam", naveo je predsednik.

"Činjenice, rezultati i odgovorna politika najjača argumentacija u Skupštini"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je opozicija mislila da će sa njim "obrisati patos" u parlamentu tokom rasprave o KiM, ali da se to nije dogodilo jer činjenice, rezultati i odgovorna politika najbolje govore za sebe.

Vučić je govoreći o atmosferi u skupštini tokom rasprave o KiM rekao da je za njega deo političke svakodnevnice to što ga politički protivnici optužuju za diktaturu i autoritarnost, iako ranije predsednici i premijeri nisu dolazili u parlament da odgovaraju na svako pitanje poslanika.

"Tada je cvetala demokratija", primetio je Vučić.

Napomenuo je da je četvrti put učestovao u raspravi u skupštini i da je opozicija očekivala da će sa njim, kako je rekao, da obriše patos, što se i ovog puta nije dogodilo.

"Ovo se nije dogodilo četvrti put, ne zato što sam mnogo pametan, već zato što činjenice i rezultati najbolje govore, kao i odgovornost i ozbiljnost. Kada smo imali rasprave i o manje važnim stvarima, i devedestih i dvehiljaditih, isključivali su čitave poslaničke grupe, a sada samo videli nasilničko ponašanje i divaljanje poslaničkih grupa, pokušaj fizičkog napada i na mene i predsednika skupštine i niko nije isključen sa sednice niti opomenut", kazao je Vučić.

Naveo je da je u Srbiji izgleda demokratija kada predsednici i premijeri ne dolaze u Skupštinu, a "niko da kaže to je neki napredak u pogledu demokratije".

"Niko da kaže da je to napredak, da niko nije želeo nekog da isključi iz važne rasprave, jer smo hteli da čujemo koja je to argumentacija", dodao je predsednik.

Napominje da mu je prošlonedeljna sednica Skupštine Srbije o KiM dobrodošla da raskrinka laži, ali da ga je zabrinulo to što se u savremeno doba služe lažima u vezi sa nacionalnim interesima, a radi dobijanja političkih poena.

"Mogli ste da čujete da Ana Brnabić ima hrvatski pasoš, a nema ga, a ne znate da Miloš Jovanović ima francuski, a ne želi da ga se odrekne, to niste čuli. Napravili su izmišljenu vest da smo dali pet miliona Hilari Klinton, a nisam je sreo niti smo jednog savetnika platili", rekao je Vučić.

Najavio je da će premijerka Ana Brnabić u narednih nekoliko dana javnosti dostaviti sve uplate u inostranstvo od 2014. godine.

Kako je rekao sednica je zakazana da se objasni zašto su zapadni izaslanici došli u Beograd, a kada se pojavio u Skupštini pitali su ga zašto je došao. 

Srbija u mnogo boljoj situaciji kada je reč o KiM nego što se moglo očekivati  

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija u mnogo boljoj situaciji kada je reč o Kosovu i Metohiji nego što se moglo očekivati s obzirom na to šta se sve dešavalo.

Vučić je na pitanje u vezi sa desno orijentisanim stranakama koje su pokrenule kampanju "protiv kapitulacije i ultimatuma", kazao da nema šta da im kaže jer su oni kapitulirali odavno.

"Pustili su da se desi 17. mart, Boris Tadić je pobegao u Rumuniju na dan kada je proglašeno nezavisno Kosovo, a ovaj drugi pisao saopštenja i organizovao molebane. Neću da pričam o vraćanju pregovora iz UN u EU, o presudi Međunarodnog suda pravde gde i bivši predsednik kaže da su napravili grešku u pitanju, zamislite sada priznaje posle 10, 11 godina, pravljenje administrativnih prelaza i naravno svim tim ste dovedeni u nemoguću poziciju da preživljavate i čuvate ognjišta našeg naroda na KiM", ispričao je Vučić.

Dodao je da želi da bude u potpunosti pošten i istakao da nije samo njihova krivica.

Kako kaže, bila je krivica i pre toga i ne samo 1998. i 1999, već i pre toga.

"Bili smo u užasnim okolnostima na KiM, nismo razumeli šta se zbiva, velike gubitke smo imali, posle toga je tek razorena zemlja u pljačkaškim privatizacijama posle 2000. godine. Kada sve to pogledate, u mnogo smo boljem stanju nego što smo očekivali", kazao je predsednik.

"Koji je smisao predloga o otvaranju pitanja statusa KiM pred SB UN"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predlog bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića prema kojem bi Beograd trebalo da otvori pitanje statusa Kosova i Metohije pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija loš i zapitao "koji je smisao tog predloga".

Vučić je to izjavio komentarišući Tadićev predlog i zapitao "šta dalje ukoliko izgubimo tamo".

"I šta je smisao toga da pokrećemo pitanje KiM pred SB UN. Šta je smisao te ideje? Glupa je do besvesti. Evo hoćemo da otvorimo, samo što je on povlačio pregovore iz UN u EU," rekao je Vučić.

Dodaje da je Srbija u lošoj poziciji jer "igra protiv mnogo jačih".

"Kad igrate protiv onih koji su na terenu mnogo jači, poput Maradone, Mesija i ostalih, nemoj da se praviš pametan, pa ćeš ti da napadaš mnogo. Lepo stani u zonu na trideset metara od svog gola, pa primi tri gola, nemoj da primiš 13. Oni su mnogo jaki bili. Pametni. Svaka je kriza bila naša šansa. Samo smo izlazili siromašniji. Sa 400.000 ljudi otpuštenih, sa izgubljenih Kosovom", istakao je Vučić.

Dodaje da je o statusu KiM ranije razgovarao sa Francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Ali, ja sam pričao davno sa Makronom kada je bio ovde, do četiri ujutru. Rekao mi je 'sve da si 90 odsto u pravu, sve i da smo u pravu, oni nikada neće da povuku tu odluku'. Neće Amerikanci. Neće nikada", rekao je Vučić.

Ističe da je Makron pohvalio ono što je do sad urađeno.

"Snalazi se u mogućim okolnostima i podiži svoju zemlju. Uzmi najviše što možeš. Uspeo si da podigneš ekonomiju. Uspeo si da digneš nivo poštovanja za svoju zemlju", rekao je Vučić.

Dodaje da "moramo da se snalazimo dalje da živimo i da gledamo ka budućnosti".

"Dolaze nova deca na svetlost dana. Rađaju ih i izdržavaju roditelji i oni hoće da žive normalno, a ne da plaćaju cenu onoga što smo radili ili onoga što su nama neki drugi radili", zaključio je Vučić.

"Inflacija se zauzdava" 

Vučić ističe da se u naredne dve ili tri nedelje očekuje rast cene nafte u svetu, jer se budi kineska privreda i povećava tražnja, ali da to neće dovesti do rasta inflacije u Srbiji.

Napominje da se inflacija zauzdava u Srbiji i izrazio očekivanje da će se vratiti na raniji nivo u narednih sedam do 12 meseci

"U Evropi mnoge zemlje imaju mnogo veću inflaciju, a nisu ni peti deo povećali plate i penzije kao mi i zato i protestuju. Odlično razumem da ljudi osećaju svako povećanje cene. Za dve ili tri nedelje ćemo imati povećanje cene nafte, jer se Kina budi iz korone, troši sve više i tržište će to da traži, nema tu filozofije", rekao je Vučić.

Kaže da je u Srbiji inflacija prilično zauzdana i da bez obzira na očekivani skok cene nafte neće ponovo rasti u Srbiji.

"Skok rata kredita koji ljudi osećaju će proći za šest ili sedam meseci, najviše do 12 meseci, smanjivaće se euribor i referentna kamatna stopa u Srbiji i smanjivaće se i rate kredita", rekao je Vučić.

Kaže da inflacija ozbiljno usporava, kao i da na nju uvek najviše utiču energentika i hrana.

Vučić je dodao da zima polako prolazi i da će energenti imati sve manji uticaj i da ostaje faktor hrane, koja će biti sve veći problem u svetu, ali da Srbija ima dovoljno hrane i da građani nemaju razloga da brinu. 

Prosečna plata ove godine 735 evra, do kraja 2025. viša od 1.000 

Predsednik Vučić izjavio je da očekuje da će prosečna zarada ove godine dostići nivo od 735 evra, a do kraja 2025. da će biti veća od 1.000 evra, kao i da je stopa nezaposlenosti od 8,9 veliki uspeh.

Vučić je dodao da se nada da će penzije do 2026. godine dostići nivo od 500 evra.

"Penzije su povećane 20,8 odsto. To je najveće povećanje. Što se tiče penzionera, obezbedićemo i druge pogodnosti za naše najstarije, uz ovu penzionersku karticu", rekao je Vučić.

Dodao je da su penzioneri do sada plaćali najveći ceh, ali da penzije sada ubrzano stižu plate.

"Penzije će da jačaju, a mi ćemo biti ti koji će raditi za penzionere", rekao je Vučić.

Ističe i da je za 23. februar predviđeno otvaranje jedne od možda najvažnijih fabrika u Srbiji do sada, ali da ne može još da govori govori o tome.

Vučić je naveo i da je u ovom trenutku situacija sa električnom energijom stabilna, da je cena struje u Srbiji među najnižima u Evropi, kao i da je sa gasom dobra situacija.

"Imamo 540 miliona kubnih metara gasa u skladištima. Računajte da će nam ostati najmanje 400 miliona kubnih metara za sledeću zimu. Velika, velika stvar za Srbiju", istakao je predsednik.

Vučić je komentarišući podatke o nezaposlenosti koji je objavio Radio Slobodna Evropa, na osnovu koje Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu, rekao da je to naš veliki uspeh.

"Vidite Bosnu i Hercegovinu. Tamo je 30,7 odsto stopa nezaposlenosti. A mi smo imali 25,9 pre 10 godina. A sada smo na 8,9, a pitanje koliko je i ta cifra realna, pošto mi uvozimo radnike", rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da svaki čovek u Srbiji želi da zna kakvo je stanje u državi baš kao što želi da zna kakvo je stanje u njegovoj kući.

"U prvom kvartalu planirani rast je po budžetu bio 1,1 odsto da bi smo na kraju godine ostvarili 2,5 odsto. Mi očekujemo da će ove godine biti značajno veći od 1,1, odnosno 1,7 do 1,8 odsto u prvom kvartalu što nam povećava šansu da idemo na tri odsto i preko tri odstvo do kraja godine", rekao je Vučić.

Dodaje da bi to dramatično ubrzalo rast Srbije u odnosu na Evropu i brže bi stigli razvijenije evropske zemlje.

Rekao je i da su ukupne devizne rezerve bile 11 milijardi pre deset godina, a sada su 21 milijardu evra.

"Zlata smo imali 15 tona, a danas imamo 38 i po tona. I još ćemo da uvećavamo zlatne rezerve. Upravo zato smo mogli da izađemo na tržište obveznica i da dobijemo povoljnije uslove", istakao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je ranije uspela da izađe na tržište obveznica od zemalja u regionu, poput Rumunije i Severne Makedonije.

"Da mi nismo imali problem KiM i problem sankcija Rusiji, suština naše pozicije bila bi mnogo bolja", rekao je predsednik, ali je ocenio da se i pored toga država dobro drži. 

Uvećanje premije za mleko sa 10 na 15 dinara

Predsednik Vučić najavio je da će država povećati premije za mleko sa 10 na 15 dinara, kao i da će biti uloženo najmanje još 50 miliona evra u povećanje stočnog fonda, kako bismo imali dovoljno mleka.

"Ali tome se obično raduju veliki mlekari, a ne domaćini, zato što će oni ponovo da uvoze i misle da će sebi da uzmu to za zaradu. Ne, videćemo kako da zaštitimo domaću proizvodnju, ali da ne govorim javno, pošto ima više opcija. Takođe, povećaćemo subvencije po kravi, sa 25.000 na 30.000 dinara", rekao je Vučić.

Kazao je da će država raditi i na većem uvozu junica.

"To nam je važno i za BDP, moguće je da se uveze godišnje možda 5.000 do 10.000 junica i to da platimo po 1.000 evra, ali da još neko učestvuje pošto cena nije tolika. I sve ukupno ove mere nas koštaju najmanje 50 miliona evra samo da bi povećali stočni fond i da bismo obezbedili mleko", naveo je Vučić.

Kaže da će proizvodnja hrane biti ključna tema u godinama pred nama i da će biti velikih nestašica hrane.

Vučić je istakao da je Srbija obezbedila dovoljno soli, šećera, zasejala površine u jesenjoj setvi za 8,9 odsto veće nego prošle godine.

Domaćinski pristup uvek donosi rezultate, dodao je Vučić.

Ističe da je u Srbiji hleb ubedljivo najjeftiniji u regionu, a da posle ide Hrvatska, gde košta 66 evrocenti.

Mi smo ozbiljna država i građani ne treba da prave zalihe hrane, jer ćemo uvek da imamo svega, poručio je Vučić i dodao da jedino tu situaciju mogu da poremete eventualni geopoltički problemi i odnosi u regionu koji mogu da se preslikaju na nas.

"Belivukov klan imao veze i sa medijima i sa stranim službama"

Predsednik Vučić je izjavio da su se na suđenju klanu Veljka Belivuka čule ozbiljne stvari, kao i da je klan imao veze i sa određenim medijima i sa stranim službama.

"Klan je imao direktne veze sa pojedinim medijima i pojedinmim stranim službama koje kontrolišu neke od tih što ih plaćaju. Sve je bilo pripremano da ukoliko bi se desilo da je neko ubijen kažu da je to obračun kriminalnih klanova. Šta ih briga, jedan mladić više manje, ako se politički interesi ostvare i poklapaju sa interesima nekih mnogo moćnijih", rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje povodom svedočenja okrivljenog saradnika Srđana Lalića koji je govorio o pripremama za njegovo ubistvo, ali i o tome da su pokušavali da nameste njegovom sinu ubistvo jednog člana klana rekao da Lalić ne sme da slaže jer bi ga to odvelo doživotno u zatvor.

"On je rekao da su mom sinu hteli da nameste ubistvo čoveka koga su oni likvidirali, Lazara Vukićevića. Interesantno da to u tajkunskim medijima koji nema šta nisu radili protiv mene i moje porodice nije bilo gotovo ni vesti. Sve je palo u vodu kao i oko Jovanjice", istakao je Vučić.

Ukazao je i da je važno da građani u Srbiji znaju da nema račune, kuće ni vile u inostranstvu, iako se o tome priča.

"Nemam nikakav interes niti sam učestvovao u operacijama vezano za neku Jovanjicu, niti za kriminal ili korupciju. Ja sam predsednik koji hoće da ostane upamćen po onome što je uradio. Zato mora da postoji najveći deo izmišljotina i laži, i to će se nastaviti, tome nema kraja", rekao je Vučić.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару