Читај ми!

Set pravosudnih zakona na dnevnom redu Skupštine, ministarka odbacila kritike opozicije

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o setu pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i o javnom tužilaštvu. Ministarka pravde Maja Popović poručila je da se srpsko pravosuđe reformiše zbog građana Srbije i odbacila kritike opozicije da će na izbor sudija i tužilaca uticati politika.

U Skupštini Srbije počelo je prvo vanredno zasedanje. Pred poslanicima od 32 tačke, 11 je iz oblasti pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je, obrazlažući predloge zakona, da se oni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara.

Ona je istakla da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

Prema njenim rečima, propisano je da će se zakoni uskladiti sa aktom o promeni Ustava u roku od godinu dana od proglašenja akta u Narodnoj skupštini, što je 9. februar ove godine, te dodala da je odmah po proglašenju akta Ministarstvo pravde započelo rad na izradi zakona.

Popović je posebno naglasila da su o predlozima zakona pribavljena pozitivna mišljenja Venecijanske komisije koja su se odnosila na proces izrade zakona koji je ocenjen kao transparentan. Istovremeno je Venecijanska komisija ocenila da su zakoni jasno napisani.

Ukazala je da pravosudni zakoni zajedno sa promenama Ustava imaju potencijal da donesu pozitivne promene u pravosuđu. Predlozi zakona će građanima omogućiti da lakše i brže ostvare svoja prava, sudijama veću nezavisnost, a tužilaštvu samostalnost.

"Veća pravna sigurnost utiče na priliv investicija, a sve to dovodi do povećanja standarda građana", istakla je Maja Popović u Skupštini Srbije.

Ona je istakla da se zakonima zabranjuje neprimeren uticaj na sudije u vidu pretnji, korišćenja javnog položaja, a koji može da utiče na tok daljeg sudskog postupka.

"Predlog zakona o sudijama predviđa stalnost sudijske funkcije. Sudijska funkcija je stalna i predviđeno je ukidanje probnog perioda za sudije od tri godine", rekla je Popovićeva.

Kako je dodala, najvažnija izmena se odnosi na izmeštanje izbora sudija iz Narodne skupštine, uključujući i one koji se prvi put biraju na javnu funkciju. Javni konkurs će, kako je istakla, objavljivati Visoki savet sudstva.

Popović je napomenila i da su odredbe o materijalnom položaju sudija i javnih tužilaca ostale nepromenjene, te dodala da će u narednom periodu država učiniti sve da se pronađe način kako bi plate sudija i tužilaca bila adekvatne.

"Srpsko pravosuđe reformiše se zbog građana Srbije"

Ministarka pravde Maja Popović poručila je da se srpsko pravosuđe reformiše zbog građana Srbije i odbacila kritike opozicije da će na izbor sudija i tužilaca uticati politika.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić istakla je u raspravi, o setu pravosudnih zakona u Skupštini Srbije, da se njena primedba odnosi na "legalizaciju uticaja Srpske napredne stranke na pravosuđe".

Jerenićeva je ocenila da se pravosudnim zakonima samo vrši "prepakivanje" sadašnjeg sistema onako kako odgovara vlasti, što, prema njenim rečima, ostavlja prostor za uticaj vladajuće većine na sudije i tužioce kroz pozicije istaknutih pravnika. "Ovo nije suštinska reforma, njome se ne dira u organizaciju pravosuđa, ali da ne bude da samo kritikujemo, pohvaljujemo ukidanje mogućnosti za upućivanje tužilaca iz nižih u viša tužilastva jer se sada taj institut zloupotrebljava", rekla je Jerinić.

Ministarka pravde odbacuje uticaj politike na izbor sudija i tužilaca.

"Što se tiče toga da imputirate u svom izlaganju da će SNS birati sudije i tužioce to apsolutno nije tačno. Vrlo su lepo razrađeni uslovi i način izbora i sudija i tužioca", rekla je Popovićeva.

Ona je poručila da nema više zaustavljanja Srbije u reformama u oblasti vladavine prava.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da je izuzetno dobro što se poštuju rokovi, precizirajući da će se zakoni usvojiti godinu dana od dana proglašenja akta o promeni Ustava u Skupštini Srbije do 9. februara.

"Dobre strane zakona su garantovanje nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva, ukidanje takozvanog probnog mandata za sudije, garantovanje stalnosti sudijske funkcije. To su neke vrednosti univerzalnog karaktera", rekao je Pastor.

On je rekao i da nije siguran da je dobro to što Narodna skupština u potpunosti ostaje bez nadležnosti u materiji izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

"Presude se donose u ime naroda, a istovremeno se predstavnici naroda isključuju iz procedure izbora sudija i tužilaca", rekao je Pastor.

Obradović: Srbija "prisiljena" na ustavne reforme iz EU

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da "svi znaju da nije nešto u redu sa ustavnim promenama", dodajući da je Srbija "prisiljena" na ustavne reforme iz Evropske unije.

"Suštinski ćemo tek videti ko će birati sudije i tužioce i da li će to biti sudijski i tužilački klanovi i dinastije bez kontrole naroda ili izvesne partijske komisije", rekao je Obradović.

Smatra da su dobre ocene iz Evropske komisije povodom seta pravosdunih zakona samo dokaz da je nešto urađeno na štetu Srbije i njenih državnih interesa.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво