Dačić: SAD pozdravljaju konstruktivan stav Vučića u dijalogu o Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Vašingtonu, posle Molitvenog doručka, da SAD pozdravljaju konstruktivni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića u dijalogu o Kosovu i Metohiji. Osudio je ponašanje pojedinih opozicionih stranaka tokom sednice Skupštine, ističući da bi one trebalo da budu opozicija vladajućim strukturama, a ne državnim interesima Srbije.

Ivica Dačić je rekao da Vašington podržava stavove Beorgada, odnosno podržava dijalog, i ulogu Beograda u tom dijalogu ocenjuje konstruktivnom i odgovornom, za razliku od Kurtija koga ocenjuju veoma negativno.

"Znači u tom pogledu mislim da je to bila veoma jasna poruka, i za nas je veoma bitno da mi dođemo do situacije da nismo taj faktor koji će biti napadan za opstrukciju dijaloga", rekao je Dačić.

On je novinarima nakon Molitvenog doručka u Vašingtonu rekao da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio odgovoran, sveobuhvatan i da je dao odgovore na sva pitanja koja zanimaju građane i narodne poslanike.

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Vučića uoči sednice Narodne skupštine, jer svi znaju da će predsednik Srbije Vučić biti izložen velikim unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima.

"Današnje scene koje su se mogle videti unutar Skupštine nanose veliku i duboku štetu Srbiji i njenim interesima, a to je da narod bude jedinstven", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je glavni događaj za njega tokom posete bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Dodao je da smo posle dugo godina došli u situaciju da niko sada Beograd ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima, nego da su kritike usmerene pre svega ka Aljbinu Kurtiju.

"Naše je uverenje da Kurti ne želi ZSO i da se on protivi bilo kakvom mirovnom dogovoru. Stoga je uloga Srbije veoma značajna i to su najvažniji rezultati ove posete. Da vidimo koliko se promenila pozicija SAD", rekao je Dačić.

Molitveni doručak održava se svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD.

Taj značajni događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

Ove godine specijalni gost skupa bio je jordanski kralj Abdulah Drugi. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво