Читај ми!

Dan uoči sednice Skupštine o KiM; Milivojević: Državno, a ne političko pitanje – potrebna odgovornost i ozbiljnost

Poslanicima je u utorak dostavljen izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom, što je i tema sednice Narodne skupštine koja počinje sutra u 10 časova. Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da političke stranke i pojedinci treba da pokažu ozbiljnost. Jasno je u kakvoj smo poziciji i da imamo pritisak spolja da se brzo reši ovo pitanje, a on ide u pravcu koji se ne poklapa s našim interesima, naveo je Milivojević.

Vlada Srbije dostavila je poslanicima "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023".

U izveštaju se ističe da je u ovom periodu došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

U izveštaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, kao i na zaštitu srpskih nacionalnih interesa. 

Na posebnoj sednici na kojoj će se ovaj izveštaj razmatrati učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sednica počinje sutra u 10 časova.

Dan uoči sednice Vučić je poručio da će odgovarati svima na sednici parlamenta, ali je ocenio da mnogi na tu sednicu ne dolaze zbog odgovora, već zbog samopromocije

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da su pritisci i varnice van Srbije, uključujući najnovije non-pejpere i američke depeše – očekivani.

"Sve je to očekivano i nije iznenađenje, ali nama treba ozbiljnost na unutrašnjoj sceni. Suočeni smo sa najvažnijim pitanjem od državnog i nacionalnog značaja, potrebni su nam politička odgovornost i ozbiljnost", rekao je Milivojević.

Ističe da se ne može razgovarati o interesima pojedinih političkih struktura mimo tog glavnog pitanja koje je, ističe, državno, a ne političko.

Milivojević napominje da pritisci spolja idu u jednom pravcu koji se ne poklapa s našim interesima. Očekuje burnu sednicu – reprizu nečega što smo i ranije viđali.

"Mislim da postoji objedinjen stav kad je reč o parlamentarnim strankama oko jednog pitanja, koje je nesporno, da nema priznanja, potvrde kosovske nezavisnosti i pristupa Prištine UN. To je važno, ali prilika je da se sutra taj stav potvrdi kao jedinstven, nacionalni stav i da se on obrazloži", rekao je Milivojević napominjući da to jača pregovarački kapacitet Beograda.

Bez formiranja ZSO nema pregovora 

Zajednica srpskih opština (ZSO) je na stolu, a iz Vašingtona stižu pozivi da se ona neodložno formira.

"Pozicija Srbije je potpuno jasna, kao i pozicija Amerike – oni kažu da je Briselski sporazum međunarodni sporazum. Onda on ne podleže nikakvim drugim kriterijumima, promenama i intervencijama, primenjuje se kako je usaglašen i potpisan. Stav Srbije je jasan – ona se mora formirati onako kako je definisana 2013. i 2015, u tom smislu sve ovo tretiram kao pokušaj da se pitanje ZSO ponovo otvori i da postoji interes da se na neki način razvodnji ranije definisano i usaglašeno", rekao je Milivojević.

Formiranje ZSO je, podseća, preduslov da se uđe u suštinski dijalog i da se stvori ambijent za političko rešenje koje bi bilo na bazi kompromisa i bezbednosti i stabilnosti na KiM.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво