Читај ми!

Potpisan Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD, a samim tim i poseta, kako u Vašingtonu, tako i u Beogradu.

"Mi pozdravljamo što državni savetnik (Stejt departmenta Derek) Šole dolazi u Srbiju, ako sam dobro razumeo 12. januara. Naravno, radovali bismo se i poseti državnog sekretara Entonija Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je, kaže, prešla milijardu dolara i zahvalio Hilu što je izneo ocene koje mogu da postaknu investitore za dolazak u Srbiju.

"Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji", rekao je Dačić.

Govoreći o Memorandumu o razumevanju, objasnio da će se na taj način uspostaviti saradnja između dva ministarstva kada je reč o razmeni zaposlenih. "Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unapređenje bilaterlanih odnosa i bolje razumevanje spoljno političkih službi. Reč je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju Stejt departmenta", objasnio je Dačić.

Hil je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju oko upostavljanja jednog oficira za vezu, pozicija za srpskog diplomatu koji bi radio u Stejt Departmentu.

"Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate. Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata", rekao je Hil.

Kazao je da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema.

"Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD", rekao je Hil.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије