Читај ми!

Srpski policajci neće da učestvuju u akciji na severu KiM, Kurti poslao patrole iz Prištine

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić izjavio je da su iz Generalne direkcije policije u Prištini na sever Kosova i Metohije poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama.

Patrole iz Prištine su poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sever.

"Ovim postupcija direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti", rekao je direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić Đurić. 

Đurić je rekao da je odluke vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever i naglasio da su u prethodnom  perodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je politička i uporena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele  zabrinutost povodom svih jednostranih akcija.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio nakon sastanka sa policijskim predstavnicma regionalne direkcije Sever da Srpska lista pruža punu podršku časnim policajcima  iz regionalne direkcije sever koji su odbili da "svojim komšijama, braći sestrama, lekarima profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju, a koje izdaju zvanični organi Srbije".

Prema njegovim rečima više je nego jasno da je slanje policijskih patrola iz Prištine u opštinama na severu KiM pre svega sa ciljem dalje destabilizacije prilika na ovim prostorima kako bi se naš narod pre svega zastrašio ali i isprovocirao. 

"Ponoviću ono što smo pre nekoliko dana jasno poručili - izricanje prve kazne novčane bilo kome od naših građana zato što poseduje registarske oznake organa republike Srbije na ovim prostorima biće povod za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima. Šta će se iz toga dalje izroditi mi ne možemo da predvidimo u ovom trenutku ali ono što znam da ćemo biti jedinstveni, složni i još jednom pokazati odlučnost da ostanemo i opstanemo na svojim vekovnim ognjištima", rekao je Simić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova zahvalio komandirima stanica i poručio da potpuno podržavaju i razumeju srpske policajce koji ne žele da uručuju opomene. 

Takođe, kako je naveo, srpski narod je zabrinut zbog prisustva policijaca iz Prištine i iz drugih delova Kosova na severu. 

"Srbi na KiM mesecima trpe teror Prištine, otimaju nam zemlju, na našim kućnim pragovima zidaju nove baze koje postaju vojne baze, pripadnici specijalnih jedinica uznemiravaju i maltretiraju naše sugrađane i naše porodice i decu. Zahtevamo puno poštovanje Briselskog sporazuma i da se pripadnici saobraćajnih patrola iz Prištine hitno povuku sa severa KiM jer ne postoji nijedan razlog niti osnov za njihov prisustvo ovde", naveo je Radojević.

Petković: Grubo kršenje sporazuma

Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Nema sumnje da je Aljbin Kurti svoje patrole poslao na sever KiM s ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe podjarmi i natera da se odreknu svojih KM tablica. O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir", naveo je Petković.

On ističe da u potpunosti razumemo i podržavamo donete zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu pokrajine, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste, koji su jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine u vezi sa procesom tzv. preregistracije.

"Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja", navodi Petković u saopštenju.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво