Читај ми!

Radio Slobodna Evropa: KOSTT i Elektrosever postigli sporazum

Kosovski operater prenosnog sistema KOSTT i snabdevač kosovskih Srba Elektrosever završili su potpisivanje tehničkih standardnih sporazuma, potvrdila je pres služba Evropske unije, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema pisanom odgovoru pres službe koji je dostavljen medijima, ovaj sporazum je postignut u utorak, 18. oktobra, uz posredovanje EU. Istog dana, tvrdi pres služba, Elektrosever je obezbedio bazu podataka kupaca.

Pre toga, tvrdi isti izvor, "EU je obaveštena da je Kosovo zvanično pokrenulo period konsultacija od 15 dana uz pomoć EU u skladu sa članom 8 Mape puta. Prema članu 8, u slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka, Regulatorna Kancelarija za Energetiku (ZRRE) može odlučiti da suspenduje ili povuče zakup snabdevanja dat Elektroseveru".

"Nastavljamo da pozivamo sve relevantne aktere da se konstruktivno angažuju i dalje implementiraju svoje obaveze iz Mape puta bez daljeg odlaganja. Kako se zima brzo približava, nema vremena za gubljenje", poručuje se iz pres službe EU.

Kompanija Elektrosever je imala 100 dana da ispuni uslove koji bi joj omogućili da posluje na severu KiM. Od datuma izdavanja dozvole prošlo je 116 dana.

Licenciranje kompanije Elektrosever bilo je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine o energetici, koji je postignut 2013. godine, ali je dogovor za njegovu implementaciju sklopljen 21. juna 2022. godine.

Elektrosever je u vlasništvu energetske kompanije Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", ali je na teritoriji Kosova i Metohije registrovan prema propisima prištinskih institucija.

Na osnovu uslova Mape puta, ova kompanija je između ostalog, morala da potpiše tehnički ugovor sa preduzećem za distribuciju električne energije na KiM - KEDS, kao i sa operatorom sistema prenosa i tržišta električne energije - KOSTT.

понедељак, 11. децембар 2023.
3° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу