Читај ми!

Bilčik: Pregovori sa Srbijom neće biti zamrznuti, očekujemo da potvrdi svoj izbor za članstvo u EU

Autor izveštaja Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta o proširenju EU, hrvatski socijalista Tonino Picula izjavio je da EP ne traži suspenziju pregovora sa Srbijom, ali uslovljava njihov nastavak uvođenjem sankcija Moskvi. Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik kaže za RTS da nije reč o pritisku na Beograd, već da se od Srbije očekuje da potvrdi svoj izbor za članstvo u EU.

Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o novoj strategiji proširenja u kojem se, između ostalog, traži da se pregovori sa Srbijom ne nastavljaju dok se Beograd ne uskladi sa evropskim sankcijama prema Rusiji.

Autor izveštaja, hrvatski socijalista Tonino Picula, kaže da Evropski parlament ne traži suspenziju pregovora sa Srbijom, ali uslovljava njihov nastavak uvođenjem sankcija Moskvi.

"Neusklađivanje sa spoljnom politikom EU ima svoju političku i finansijsku cenu. Sada je na Beogradu da 'pročita' ovaj politički signal Evropskog parlamenta i da mu se prilagodi. Treba znati da na evropskom kontinentu samo tri zemlje nisu uvele sankcije Rusiji: Turska, Belorusija i Srbija. Uz ovako niski nivo usklađenosti sa zajedničkom spoljnom politikom, postavlja se pitanje da li Srbija zaista želi da bude članica EU", izjavio je Picula u Briselu.

Bilčik: Pregovori neće biti prekinuti

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik kaže za RTS da nije reč o pritisku na Beograd, već da se od Srbije očekuje da potvrdi svoj izbor za članstvo u EU.

Bilčik ističe da pregovori sa Srbijom neće biti zamrznuti i da ima mnogo posla u okviru već otvorenih poglavlja na kojem može da se napreduje, uključujući rad na Klasteru 4 o energetici i životnoj sredini, gde EU može da pomogne u popravljanju kvaliteta vazduha u Srbiji i energetskoj tranziciji zemlje.

"Međutim, za otvaranje novih poglavlja i klastera, biće potrebne vrlo jasne odluke Srbije. Da bi pregovori o članstvu Srbije zaista napredovali, potreban nam je jasan signal da je Srbija ozbiljna kad govori o svom evropskom putu, i da radi s nama. Zato je usklađivanje sa spoljnom politikom kritično pitanje", izjavio je za RTS Vladimir Bilčik.

Bilčik je ocenio da je Evropa ta koja može da pomogne građanima Srbije da ostvare prosperitetniju budućnost za sve građane, a ne Rusija ili Kina.

"Želimo da Srbija učini pravi izbor. Ovo je period kada se piše istorija Evrope. Rusija gubi ovaj rat, Evropa će pobediti i želimo da Srbija bude na strani pobednika", rekao je Bilčik.

U izveštaju koji je podržao Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta navodi se da "EU treba da postavi kao prioritet usklađivanje zemalja kandidata sa spoljnom politikom i nastavi pregovore sa Srbijom samo ako se ona uskladi sa sankcijama EU prema Rusiji i postigne značajan napredak u reformama vezanim za put ka EU".

Izveštaj o "Novoj strategiji proširenja" traži promenu načina odlučivanja i šire korišćenje većinskog umesto jednoglasnog odlučivanja kako bi se izbegle neopravdane blokade procesa.

Predloženo je da zemlje kandidati koje brže napreduju budu "nagrađene" ranijim prijemom u zajedničko evropsko tržište, uz korišćenje prednosti i fondova koje su na raspolaganju samo zemljama članicama.

Izveštaj o proširenju bi trebalo da bude usvojen konačno u formi rezolucije Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u novembru. 

Rezolucija nema obavezujuću snagu, već će kao preporuka biti poslata Evropskoj komisiji i zemljama članicama.

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару