Читај ми!

Šef EU u Prištini: Krajnje je vreme za sprovođenje odluke o imanju manastira Visoki Dečani

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Šunjog izjavio je da je krajnje vreme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda o zakonskom upisu zemljišta pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

Tomaš Šunjog je u intervjuu za portal Albanijan post, podsetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad nekoliko desetina hektara zemljišta.

"Smatramo da je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani", rekao je Šunjog i ocenio da bi sprovođenje presude "pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, i da bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu".

Za dijalog Beograda i Prištine kazao je da je taj "proces u suvlasništvu dve strane koje određuju agendu, brzinu, sadržaj i ishod diskusije".

"EU kao posrednik u dijalogu radi sa obe strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rešavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu s obzirom na direktnu vezu između normalizacije sveobuhvatnih odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU", objasnio je Šunjog.

Upozorio je i da je u porastu broj slučajeva međuetničkog nasilja na KiM i da taj problem mora da se rešava. Kao primer naveo je žalbe srpskih žitelja sela Gojbulja kod Vučitrna, te da su mu zabrinutost lično preneli tokom posete tom selu ove godine.

понедељак, 04. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара