Читај ми!

Vučić: Molim i Albance i Srbe da sačuvamo mir, ali predaje neće biti – Srbija će pobediti

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je situacija za naš narod na KiM veoma komplikovana i složena. Molim ih za mir, kumim ih za mir, ukoliko ne čuju Srbija će pobediti. Molim i Albance i Srbe da sačuvamo mir, rekao je Vučić.

Priština želi da kaže da ne postoje više KS tablice, Unmikove, koje Beograd prihvata, već samo RKS tablice, kako bi pokazali da su oni "suverena država" i zbog toga ne žele registarske tablice KM, da niko nikad ne pomisli da postoje "ostaci" neke druge države na tzv. Kosovu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obraćaju javnosti, Vučić je rekao da se po pitanju ličnih karata i tablica Priština poziva na Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine, koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Kada je reč o ličnim kartama, pojasnio je da se Albanci u Prištini pozivaju na tačku 3, u kojoj se kaže da "svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim, ulazno-izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele tranzitno da putuju u treću zemlju", dok u fusnoti stoji da će koristiti statusno neutralni jezik.

"Albanci koriste u ovom trenutku to, iako niko ne razume zašto, kao da im nije dovoljno da već čine šta hoće, ali je bar mir... Kao da neko namerno želi da isprovocira tenzije i probleme", konstatovao je Vučić.

On je istakao da ono što je definisano kao "za stanovnike druge strane koji tranzitno putuju u treću zemlju", nikako ne može da važi za Srbe sa KiM, jasno i nedvosmisleno.

"Ne možete da zaustavite Srbe iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice i da kažete da sa srpskom ličnom kratom ne može da pređe, jer ne predstavlja drugu stranu, niti oni idu tranzitno u treću zemlju", naglasio je predsednik Srbije.

Druga je stvar što, kaže, Albanci kažu da žele reciprocitet, što nema nikakvog smisla.

O RKS, KS i KM tablicama 

Kada je reč o tablicama, u sporazumu iz 2011. godine, u tački 6 se navodi da će kao privremena mera vlasti na Kosovu produžiti važenje KS tablica, za početni period od 5 godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti to pitanje, uz EU, ako bude potrebno, dok u tački 7 stoji da svi vlasnici automobila na Kosovu imaće RKS ili KS oznake, i sve strane će uložiti napor da se to obezbedi.

Takođe, predviđeno je da privremena mera vlasti u Beogradu bude dozvola da KS tablice mogu preko naše teritorije.

Dodao je da je zatim 2016. godine, u sporazumu na koji je potpis stavio Marko Đurić, definisano važenje KS tablica, biti produženo, do 2021. godine.

Međutim, Priština je 2020. godine samovoljno ukinula KS tablice, naglasio je Vučić.

"Priština danas želi da kaže da ne postoje više KS tablice, da su oni suverena država, jer im to kaže i Kvinta. Ukidamo KS tablice, biće samo RKS, i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablice, da niko nikad ne pomisli da postoje ostaci neke druge države na tzv. Kosovu", rekao je Vučić.

Suprotno svim normama, svemu što je potpisano, Priština hoće na severu da sprovede nešto na silu, zbog toga i vode kampanju... Ne postoji stvar koju ne pokušaju da prodaju Srbima, koji to ne žele", rekao je Vučić. 

Šest tačaka Briselskog sporazuma

Predsednik Srbije izjavio je da je do danas ukupno prošlo 3.390 dana kako nije formirana Zajednica srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Vučić je rekao da ništa nije ispoštovano od onoga što piše u šest tačaka o formiranju ZSO u Briselskom sporazumu.

Ništa od toga ne postoji, ali zanimljivije je nešto drugo što kada su Srbi shvatili posle sedam ili osam godina da Albanci neće to sa provedu u delu, Srbi su počeli u skladu sa Briselskim sporazumom da kače banere i bilborde ZSO nakon čega su usledila hapšenja.

Vučić je pročitao šest tačaka Briselskog sporazuma kako bi podsetio javnost šta one predviđaju.

Član 1. navodi da će postojati Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu, a članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu pod uslovom da se o tome saglase članovi.

Član 2. navodi da će ova Zajednica biti uspostavljena na osnovu Statuta. Do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo (uključujući i pravilo dvotrećinske većine).

3. Strukture Zajednice će biti uspostavljene na istoj osnovi na kojoj počiva postojeći Statut Asocijacije kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, Skupština, Veće.

4. U skladu sa nadležnostima dodeljenim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine učesnice će imati pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja kroz Zajednicu, koja će imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja.

5. Zajednica će vršiti i druge dodatne nadležnosti koje joj mogu delegirati centralne vlasti.

6. Zajednica će imati reprezentativnu ulogu prema centralnim vlastima i u tom cilju biće predstavljena u konsultativnom veću zajednica. U cilju ispunjavanja ove uloge predviđena je funkcija monitoringa.

Vučić je rekao da su 21. septembra 2021. Srbi odlučili da stave banere ZSO Novo Brdo, bilbord dobrodošli u ZSO Gračanica i tom prilikom albanska policija uhapsila je Srbe i Rome u Gračanici, Nikolu Trajkovića, Aldilja Ramića, Arsena Hamitija i Bajrama Sulejmanova.

Takođe i u Ranilugu, i sklonili bilbord ZSO iz Gornjeg Kusca u Novom Brdu, Štrpcu i Koretištu i ponovo u Novom Brdu, naveo je Vučić.

Vučić je podsetio da su juče privedena dvojica mladića jer su nosili majicu sa srpskom trobojkom i natpisom "Nema predaje".

"Juče su uhapšeni momci zato što su nosili majicu Nema predaje, u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji veruju. To je valjda strašan zločin. Jedan mladić je uhapšen jer je imao srpsku zastavu i pevao patriotske pesme. Ako se njima ne sviđaju pesme, oni misle da imaju pravo da vas uhapse. Mladićima je zabranjen ulaz jer su imali majice sa srpskim manastirima", rekao je Vučić.

Predsednik je na konferenciji na novinare podelio dokument sa spiskom etnički motivisanih incidenata na Kosovu i Metohiji, od 2021. do 2022. godine.

Vučić se u subotu sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a povodom stupanja na snagu mera u vezi sa preregistracijom i izlazno-ulaznim dokumentima koje je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

субота, 13. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару