Читај ми!

Pripadnici ROSU se povukli iz Štrpca, nema uhapšenih

Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena i policajci su se povukli sa svojim vozilima. Pretreseno je više lokacija. Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema. Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM. Tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je policija u Štrpcu pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, "objekata nelegalnih struktura".

Akcija pripadnika ROSU, koja je završena oko podneva, počela je jutros nešto pre sedam časova. Nije bilo uhapšenih.

Pretreseno je više lokacija. Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je za RTS da, prema informacijama koje je dobio, u sudskom nalogu stoji da je u pitanju uklanjanje kamera za video-nadzor, za koje po tom istom sudskom nalogu glasi da su ilegalno postavljene.

"Ono što moram da naglasim je da ove kamere niti su nelegalno postavljene, niti rade u poslednjih šest ili sedam godina. O svemu ovome su i nadležne institucije na Kosovu bile obaveštene", ističe Jevtić.

Smatra da akcija definitivno ima političku pozadinu.

"Kada vam dolaze na Badnji dan, kada vam dolaze danas kada je seoska slava Sveti Jovan, onda to njihovo prisustvo ima drugačiju poruku, da se narod zastraši", smatra Jevtić.

Jevtić je apelovao na predstavnike međunarodnih institucija da se prestane sa ovakvim vidom institucionalne represija nad srpskim stanovništvom.

Kancelarija za KiM: Pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag

Specijalci ROSU bili su raspoređeni na više lokacija u Štrpcu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina", navedeno je u saopštenju.

Oni su, ocenjuje Kancelarija za KiM, ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom na to da je danas seoska slava Sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu, kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu.

Kako kažu, iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina nisu u funkciji već duže vreme, i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, "to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše".

"S kakvim opravdanjem specijalci ROSU upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu? Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag, jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju ROSU u ovoj srpskoj sredini", saopštila je Kancelarija za KiM.

Tužilaštvo: Akcija oduzimanje sigurnosnih kamera u Štrpcu

Tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je policija u Štrpcu pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, "objekata nelegalnih struktura". Dodaju da je u toku racija na tri lokacije.

Tužilac Rasim Maljoku rekao je da se sprovodi akcija zaplene uređaja za praćenje sigurnosnim kamerama.

"Sprovodimo sudski nalog za kontrolu i oduzimanje dokumentacije i opreme u objektima nelegalnih institucija, na tri lokacije na kojima se nalaze uređaji", saopštio je Maljoku.

Prištinski mediji tvrde da su srpske institucije krajem prošle godine navodno potpisale ugovor vredan više desetina hiljada evra o kupovini sigurnosnih kamera, digitalnih snimača i druge opreme od kompanije "Zhejiang Dahua Technologies", koja je na američkoj crnoj listi.

понедељак, 04. децембар 2023.
-3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво