Читај ми!

Milivojević: Priština suspendovala dijalog, EU da se izjasni da li je iscrpla svoje kapacitete

Odluke Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, bivši diplomata Zoran Milivojević vidi kao suspendovanje dijaloga. Smatra da razgovori, ukoliko je Brisel iscrpeo sve svoje kapacitete kao posrednik u dijalogu, treba da se vrate u Ujedinjene nacije uz posredovanje kompletne međunarodne zajednice.

Nema sumnje da će odluke Prištine da se zabrane srpske lične karte i registarske tablice biti veliki udarac za svakodnevni život Srba na severu KiM.

Zoran Milivojević kaže za RTS da odluka premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija znači suspendovanje dijaloga.

"Jasno je da nema više smisla o bilo čemu razgovarati. Kurti sprovodi svoju strategiju koju gura od kada je došao na vlast – sa jedne strane maksimalistički zahtevi o priznanju tzv. Kosova, sa druge strane nepoštovanje prethodnih sporazuma", navodi Milivojević.

Osvrnuvši se na dogovor o energetici, Milivojević ukazuje na to da je taj sporazum specifičan po učešću i treće strane, Turske, koju Priština, kako ističe, nije mogla da izbegne.

Prema njegovim rečima, indikativno je da je odluka o suspenziji srpskih ličnih karata i tablica donesena dva dana posle sastanka sa Kvintom i u trenutku kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boravi u Prištini i Beogradu.

Milivojević smatra da je Lajčakova uloga time obesmišljena i da ostavlja jasan utisak da Kurti ima podršku za takve poteze.

"Šolc promovisao međusobno priznanje kao novu platformu"

Podsećajući na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, koji je tada rekao je da je međusobno priznanje na stolu, Milivojević ocenjuje da to postaje nova platforma u dijalogu koja je za Srbiju neprihvatljiva.

Milivojević očekuje da u slučaju da se Brisel oglasi da je njegov pregovarački kapacitet iscrpljen, ceo proces treba vratiti u Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti.

Takvom razgovoru treba da posreduje međunarodna zajednica u punom kapacitetu, imajući u vidu Rezoluciju 1244, dodaje bivši diplomata.

Kako dodaje, Kosovo i Metohija i dalje su protektorat UN, a očuvanje mira i dalje je u rukama Saveta bezbednosti UN.

Milivojević kao ohrabrujuću vidi vest da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova. "Argumenti Srbije se uzimaju u obzir, a neke zemlje se tu pronalaze, i spremne su da preispitaju svoj stav, a to je vladavina prava na globalnom planu".

Koliko je blizu kraju rat u Ukrajini

Na najave novih sankcija Rusiji i alternativa kineskom projektu "Pojas i put" sa samita G7, Milivojević to vidi kao još jedan dokaz da se svet deli na dve strane – Rusija preko pitanja Ukrajine se eliminiše kao takmac a slične stvari se dešavaju sa Kinom.

Na odluke sa samita NATO-a u Madridu gde se Švedska i Finska pozivaju u članstvo u Alijansi, bivši srpski diplomata kaže da se Evropa militarizuje, a da bez Rusije nema mira i stabilnosti u Evropi.

Zapad ide na politiku potpunog preovladavanja prostorom do granica Rusije i sticanja ključne uloge u našem regionu, dodaje Milivojević.

Prema njegovim rečima, nijedna strana ne želi da prizna da nema pobednika u ratu u Ukrajini i da zato sukob traje i da se produbljuje. Mislim da će situacija sa energentima i hranom uticati na povratak za pregovarački sto u nekom trenutku, kaže Milivojević.

Ukrajina će biti drugačija nego pre rata, a moguće je da ćemo imati neku novu gvozdenu zavesu, nove odnose. Evropa je nesumnjivo najveći gubitnik rata, zaključuje Milivojević.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"