Читај ми!

Vučić sa predsednikom Irana: Dogovoreno snabdevanje azotnim đubrivom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem o bilateralnim odnosima i razvoju ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede i trgovine, kao i u onim domenima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes, saopšteno je iz Predsedništva. Navodi se da je predsednik Srbije uputio molbu iranskom predsedniku za dogovor o dugoročnom snabdevanju Srbije azotnim đubrivom, što je predsednik Raisi prihvatio.

Predsednik Vučić je, kako se navodi u saopštenju, u tom kontekstu izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika.

Vučić je, dodaje se, uputio molbu iranskom predsedniku za dogovor o dugoročnom snabdevanju Republike Srbije azotnim đubrivom, što će obezbediti stabilnost za našu poljoprivredu u pogledu jednog od najvažnijih elemenata za dalji razvoj ove privredne grane, što je predsednik Irana prihvatio. Dogovoreno je da će se razgovori i konačni dogovor na ovu temu nadalje odvijati na ekspertskom nivou.

Ističe se da su sagovornici kao neke od ključnih dodatnih tačaka moguće saradnje istakli trgovinu proizvodima poput kukuruza i drugih žitarica, te goveđeg i junećeg mesa, ali i plasman srpskog semena i semenskog materijala, dok se razgovaralo i o potencijalima u pogledu zajedničkih investicija u oblasti proizvodnje mehanizacije i stočne hrane. 

Kako se navodi, predsednik Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podršku našoj zemlji.

U saopštenju se ističe da je iranski predsednik Raisi još jednom potvrdio čvrsto opredeljenje Irana da nastavi da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za lično angažovanje na razvoju sveukupne saradnje. 

Dodaje se i da su predsednici razgovarali i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni. 

"Predsednik Raisi je pozvao predsednika Vučića da dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio", navedeno je u saopštenju.

субота, 13. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво