Читај ми!

Senator Kris Marfi: Nadamo se da će Srbija učestvovati u partnerstvu da se zaustavi ruska invazija

Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi "ničim izazvana invazija" Rusije na Ukrajinu, izjavio je u Beogradu američki senator i član Odbora za spoljne poslove Kris Marfi posle sastanka sa predsednikom Vučićem. Najavio je da će naredne nedelje u Prištini izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja data vezana za sporazume.

Kris Marfi se sa još dvoje američkih senatora, Džin Šejhin i Tomom Tilisom, sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Marfi je rekao novinarima u ambasadi SAD da je važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost.

Istakao je da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD, za koje kaže da su veoma važni.

Kako je preneo novinarima u ambasadi SAD, na sastanku sa Vučićem senatori su izrazili nadu da će ekonomski i politički odnosi dve zemlje biti još jači.

"Preneli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi, i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili", rekao je Marfi, koji je naglasio da je tok rata brutalan i da su na meti civili.

Naglasio je da to demokratske nacije ne mogu tolerisati.

"Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci kako bi SAD i UN poslale tu jasnu poruku Rusiji", dodao je Marfi.

Istakao je da SAD podržavaju evropski put Srbije, koji doduše, kako je dodao, traje duže i ima više prepreka nego što se očekivalo.

"Verujemo da Srbija ipak želi da se pridruži EU i u tome srpski narod ima podršku SAD", rekao je Marfi. "Ovde smo da vas čujemo i da razvijamo jako prijateljstvo", poručio je senator.

"Izvršićemo pritisak na Prištinu da ispuni data obećanja"

Marfi je izjavio da je razočaran time što nema više napretka u sprovođenju sporazuma u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da će naredne nedelje u Prištini izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja data vezana za sporazume.

"Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave o budućim odnosima Srbije i Kosova", rekao je Marfi novinarima, odgovarajući na pitanje da li je Kosovo bila tema razgovora, posebno u svetlu toga da je danas tačno devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ključne tačke nisu sprovedene.

"Ono što je potrebno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane te korake primene, jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom", rekao je Marfi, koji je član Odbora za spoljne poslove.

Marfi je naglasio da misli da SAD, kao i EU, treba da ostanu aktivni učesnik razgovora Beograda i Prištine.

"Zaista sam razočaran što nije bilo više napretka i o tome smo razgovarali sa predsednikom Vučićem", naveo je Marfi.

Senatorka Džin Šahin je izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini.

Šahinova je rekla da je jedna od tema sastanka bila i sankcije Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju.

Senatori su nagasili da Srbija ako sebe vidi na evropskom putu politiku mora da uskladi sa EU.

"Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na Zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom", navela je Šahin.

Kako je dodala, senatori posetom Beogradu, gde nisu prvi put, naglašavaju važnost Zapadnog Balkana za SAD, posebno u vreme koje je kritično za evropsku istoriju.

"Svaka zemlja da odluči da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu"

Senator Tom Tilis je na pitanje o isporuci kineskog oružja Srbiji rekao da, ako Srbija nastavi da se kreće u pravcu EU, stvari mogu biti mnogo komplikovanije u zavisnosti od toga odakle nešto stiže.

"Mislim da, dugoročno gledano, svaka zemlja treba da donese odluku da li je pametno da svoju bezbednost vezuje za Kinu. Ako Srbija namerava da bude deo Evropske unije, onda nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom", rekao je Tilis.

Tilis je dodao da svi zapadni saveznici moraju biti ujedinjeni da se Rusija pozove na odgovornost.

"Moramo se ujediniti kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije, da zajednički radimo i dovedemo mir", naveo je Tilis.

Senator je ocenio da je dešavanje u Ukrajini prekretnica za ceo svet, ali i trenutak kada postoji veliki rizik ako demokratska zajednica ne pošalje jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini, jer bi neko mogao isto da ponovi.

Tilis je rekao novinarima da su senatori predsedniku Vučiću preneli nadu da će ekonomski i politički odnosi SAD i Srbije biti još jači.

Senatori su se danas sastali i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

среда, 27. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"