Читај ми!

Zemlje Kvinte: Razočarani smo odlukom Prištine

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država navele su u zajedničkom saopštenju da žale zbog toga što nije postignut dogovor koji bi omogućio Srbima sa Kosova da glasaju na predstojećim izborima 3. aprila.

Zemlje Kvinte su saopštile da su zajedno s vladama u Beogradu i Prištini intenzivno radile na tome da se pronađe pragmatično rešenje koje bi omogućilo građanima da iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima 3. aprila.

"I dok cenimo volju Srbije da pronađe rešenje, veoma smo razočarani saznanjem da je kosovska vlada odlučila da odbije konstruktivan predlog Kvinte. Time je kosovska vlada propustila priliku da demonstrira svoju posvećenost principu zaštite civilnih i političkih prava svojih građana, uključujući i manjinske grupe", navodi se u saopštenju.

Zemlje Kvinte su navele da takav stav kosovske vlade nije u skladu sa vrednostima i principima koje ovih pet zemalja zastupa, i neće pozitivno uticati na evropske težnje Prištine:

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu, pozdravili smo usklađivanje Kosova sa saopštenjima i deklaracijama EU i onime što su zemlje Kvinte usvojile. Međutim, očekuje se i da se Kosovo pridržava osnovnih vrednosti i odgovornosti kada je reč o regionalnoj stabilnosti i poštovanju demokratkih procesa, kao i posvećenošću i zaštiti prava manjinskih grupa".

Ovih pet država očekuje od Prištine da postupa u skladu sa interesima svih svojih građana, da radi na smanjivanju tenzija i da se konstruktivno uključi u dijalog kojim posreduje EU o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

"Ovo je ključno kako bi se postigao napredak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji kojim bi se na kraju otkočila evropska perspektiva Kosova", navedeno je u saopštenju.

U zaključku, zemlje Kvinte su pozvale Beograd i Prištinu da se suzdrže od bilo kakvih postupaka i retorike koja bi mogla da dovede do povećanja tenzije i do incidenata.

среда, 04. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"