Читај ми!

Vozači kamiona iz Srbije zaglavljeni u tranzitu preko Ukrajine, ponestaje im hrane i novca

Vozači kamiona iz Srbije, ali i drugih zemalja, u tranzitu preko Ukrajine, zaustavljeni su na graničnim prelazima. To su uglavnom kamioni koji su u povratku iz Ruske Federacije. Vozačima ponestaje hrane i novca.

Na graničnom prelazu Đakovo-Halmeu koji razdvaja Ukrajinu i Rumuniju, već treći dan stoji kolona šlepera, među kojima je i 40 do 50 kamiona iz Srbije.

"Poslednja dva dana nisu pustili nijedan srpski kamion da izađe iz Ukrajine. Samo govore: sedite i čekajte. Sve nam pomalo nestaje, hrana, voda. Imamo ovde gde da kupimo, ali su prodavnice digle cene, tako da ovo novca što imamo brzo nestaje. Ne rade bankomati, ne rade banke, ne možemo da plaćamo karticama, tako da plaćamo samo ličnim novcem. Nismo u posebnoj priči sa gorivom, zato što u Ukrajini ne daju više od 20 litara da se sipa po vozilu. Ratno stanje je i nedozvoljavaju, tako da smo i sa gorivom prilično tanki", rekao je vozač kamiona iz Srbije.

U Poslovnom udruženju "Međunarodni transport" od četvrtka prikupljaju podatke o broju vozila koja ne mogu da pređu granicu.

"U kamionu se nalazi ruska i beloruska roba namenjena Srbiji i zbog toga se drže kamioni, to je nezvanična informacija. Imamo odstupanje: jedan kamion koji je krenuo ka Ukrajini, ali je odbijen prijem i taj kamion je u koloni", naveo je sekretar Udruženja "Međunarodni transport" Aleksandar Spasić.

Krizni štab Privredne komore Srbije u stalnom je kontaktu sa vozačima u Ukrajini i u saradnji sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima pokušava da pronađe rešenje za povratak u Srbiju.

"Službenici Graničnog prelaza Đakovo saopštili su da vozači državljani Srbije i drugih zemalja koji upravljaju vozilima, mogu da izađu iz Ukrajine, ali ne i vozilo koje prevozi robu namenjenu Rusiji i Belorusiji. Tražimo način da se svim vozačima kamiona sa srpskim tablicama koji prevoze robu, omogući da napuste Ukrajinu sa robom i kamionima. Ukoliko bi samo vozači bez kamiona napustili Ukrajinu, šteta bi bila ogromna i značilo bi da bi prevoznici i vozači u velikom broju bili onemogućeni da voze na ova tržišta zbog izuzetno visokog rizika", navode u PKS.

Dodaju da u selu udaljenom pet kilometara od granice ima još 30-ak kamiona sa ruskom i beloruskom robom, kao i da u Ukrajini ima i kamiona sa srpskom robom koji su krenuli ka Rusiji i Beolorusiji i koji se vraćaju nazad.

недеља, 03. децембар 2023.
2° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке