Читај ми!

Za i protiv promene Ustava – koje su referendumske poruke predstavnika Dosta je bilo i SDPS-a

Građani Srbije na referendumu će se 16. januara izjašnjavati o izmenama Ustava. Uvertira za raspisivanje izbora bilo je usvajanje izmena Zakona o referendumu kojim je ukinut cenzus od 50 odsto upisanih birača. Za odlučivanje će biti dovoljna većina izašlih na birališta. Stavove "za" i "protiv" usvajanja ustavnih promena za RTS ukrstili su potpredsednik pokreta Dosta je bilo - Suverenisti Vojin Biljić i šef poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije Branimir Jovanović.

Potpredsednik pokreta Dosta je bilo – Suverenisti Vojin Biljić kaže za RTS da je referendumsko pitanje jedno od najvažnijih političkih pitanja apelujući na građane da zaokruže odgovor "ne".

Kao razloge za odbijanje predloženih ustavnih promena, Biljić vidi u tvrdnji da je, kako kaže, promene Ustava inicirala Fondacija za otvoreno društvo Džordža Sorosa 2018. godine dajući, kako tvrdi, značajna sredstva Društvu sudija i Društvu tužilaca Srbije.

Smatra da se pod "floskulom nezavisnosti", pravosuđe izdvaja od kontrole naroda.

Sa druge strane, Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije očekuje da će se glasati za promene, navodeći da je upravo opozicija kritikovala  to da parlament ima previša upliva u pravosuđe.

Jovanović dodaje da se u proces ustavnih promena ušlo mnogo ranije nego što Biljić tvrdi, još 2005. godine.

Prema njegovim rečima, promena Ustava su nužne da bi se uklonile manjkavosti pravosuđa i da bi se ono uskadilo sa normama EU.

"To je već običajna praksa u zemljama sa razvijenim pravosuđem, a sve vreme smo bili u komunikaciji sa Venecijanskom komisijom. Članovi Visokog saveta sudstva i tužioci neće se birati samo u parlamentu. Pravi se balans između tri grane vlasti (izvršne, zakonodavne i sudske). Umesto kontrole, sve tri grane će proveravati jedna drugu, ocenjuje Jovanović.

Biljić tvrdi da je reč o svojevrsnom eksperimentu koji se nije radio ni u zapadnoevropskim zemljama ni SAD.

"Pravosuđe će biti nezavisno od naroda. Sudije će birati same sebe i to gore od njih samih da bi se zaštitili", kaže Biljić.

Jovanović uzvraća da umesto što je ranije sudije birala Skupština na predlog Visokog saveta sudstva, sada parlament bira četiri člana VSS-a, koji moraju biti pravnici sa deset godina iskustva. Bira ih dvotrećinska parlamentarna većina. Potom će izabrani članovi VSS-a moći dalje da biraju sudije.

Potpredsednik Pokreta Dosta je bilo smatra da nije bilo dovljno široke rasprave o ustavnim promenama i pozvao građane da se jave da budu kontrolori na glasanju kako bi se, po njemu,  sprečile "katastrofalne promene". 

Šef poslaničke grupe SDPS-a očekuje da će se do glasanja terenskim radom građanima približiti promene Ustava  a predlaže i više debatnih emisija na televizijama kako bi se ta rešenja legitimizovala.

Kaže da će se izmenama dobiti nezavisnije pravosuđe i sprečiti uticaj poltitke.

Dodaje da se usvojenim izmenama Zakon o referendumu usaglasio sa Ustavom. "Na taj način smo doneli suštinske promene jer su prema ranije važećim propisima apstinenti već bili u prednosti budući da je za njegov uspeh bilo potrebno da glasa više od 50 odsto upisanih birača", zaključio je Jovanović.

понедељак, 29. мај 2023.
23° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.