Читај ми!

Vučić sa Pahorom: Svaki sastanak kamen u kući mira u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Beogradu da svaki sastanak, a tako i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo u regionu. Pahor poručuje da je proširenje EU na Zapadni Balkan jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promeni granica u regionu.

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, preneo da je sa Borutom Pahorom razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i svim temama od interesa za dve strane.

"Ovaj susret je još jedna potvrda sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, je činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste", dodao je Vučić.

Kazao je da očekuje da će se u narendom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji.

Vučić je rekao da je Pahor osoba poznata kao podržavalac evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije.

Kazao je da su razgovarali o regionalnoj stabilnosti i svim problemima.

"Govorili smo i o situaciji na KiM, našim odnosima, dijalogu u Briselu i problemima sa kojima se suočavamo trudeći se da se sačuvamo mir i stabilnost. Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo", naglasio je Vučić.

Upoznao je, kaže, Pahora i sa elementima inicijative "Otvoreni Balkan" i sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice uz nadu da će i drugi razumeti da će doneti samo korist.

Odnosi između srpske i slovenačke države, ponovio je, je na izuzetnom nivou.

"Verujem da su to odnosi međusobnog poverenja i uvažavanja. Svaki susret dodatno doprinosi razvoju naših odnosa", naglasio je on.

Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfora, a Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na KiM, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira.

"Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na KiM, u ovom slučaju za srpsko pre svega. Jedan deo sloveančkoh kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas", zaključio je Vučić.

Pahor: Zabrinut sam za region, rešenje u brzom širenju EU na Zapadni Balkan 

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je, posle sastanka sa Vučićem, da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito u poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan.

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu.

"Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i što je spomenuo slovanačke vojnike na KiM i sutra ću ih posetiti", rekao je Pahor i dodao da će se tokom posete KiM založiti kod sagovornika da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine da bi ga trebalo nastaviti.

Slovenija je veliki zagovornik tog dijlaoga i još uvek ga podržava, kazao je on i istakao da zastoj u dijalog ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti EU.

"Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu", poručio je Pahor.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво