Читај ми!

Bošnjaci obeležavaju Dan Sandžaka

Nizom kulturnih manifestacija u Novom Pazaru, Bošnjaci su večeras počeli trodnevno obeležavanje svog nacionalnog praznika 20. novembra - Dana Sandžaka. Praznik se obeležava u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je u čestitki povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, upućenoj svim građankama i građanima, poručila da se antifašističko opredeljenje pokazano u Drugom svetskom ratu i danas jasno pokazuje.

Podsetivši da je tog istorijskog dana u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka - ZAVNOS-a, istakla je da su se sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrednosti, u vihoru Drugog svetskog rata, opredelili za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

"Sa ponosom ističemo da su građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju. Svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni možemo izgrađditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život", rekla je Jasmina Curić.

Na prvom zasedanju ZAVNOS-a, u prisustvu 252 delegata, izabrana su i 62 većnika. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vera, te i prvi put u našoj istoriji izabrano je pet žena.

Tada je formiran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom ef Šaćiragićem kao potpredsednikom ZAVNOS-a.

Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

понедељак, 11. децембар 2023.
3° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу