Читај ми!

Vučić o Linglongu: Protiv svake kineske kompanije vodila se kampanja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući slučaj vijetnamiskih radnika angažovanih na izgradnji kineske fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, da se protiv svake kineske kompanije u Srbiji vodila kampanja. Vučić je rekao da ne razume takvu vrstu hajke, upitavši da li je smisao da se oteraju investitori iz zemlje.

Aleksandar Vučić je rekao da je inspekcija izašla na teren, odnosno otišla u Zrenjanin, i da će, ako je utvrdi da su uslovi loši, oni uslove popraviti. Dodao je da će država nastojati da pomogne svima, ali da investitore neće terati.

Na pitanje zna li se istina o tome šta se dešava sa vijentamskim radnicima na izgradnji "Linglonga" u Zrenjaninu, Vučić je rekao da se protiv svake kineske kompanije vodila hajka, podsećajući da smederevsku Železaru i borski "Ziđin".

"Tri i po godine smo bukvalno po celom svetu jurili i molili da pronađemo investitore za Železaru, koju su nam Amerikanci ostavili za jedan dolar, koja nije radila, nije doprinosila BDP-u. Jedva smo ubedili kineskog predsednika Sija, a sad tamo radi 5.500 ljudi, i Železara generiše još toliko radnih mesta, kod kooperanata koji rade sa njom. A, onda je krenula kampanja i protiv 'Ziđina', i to nije samo medijska kampanja već delimično medijsko-politička", rekao je Vučić.

Rekao je da nije sasvim razumeo ni potrebu slanja inspekcije, ali da ministri Kisić Tepavčević i Momirović "nisu mogli da izdrže pritisak".

Šta hoćete, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara, da Zrenjanin ne napreduje, da ceo Srednji Banat zatvorimo", upitao je Vučić.

Ponovio je da ne razume smisao kampanje, dodajući da će, ukoliko inspekcija ustanovi da su uslovi loši, oni koji su radnike angažovali morati da ih poprave.

"Nećemo da rasterujemo investitore" 

Dodao je da će država nastojati da pomogne svima, ali da neće rasterivati investitore, jer je njihovo dovođenje izuzetno, "krvavo" težak posao, a u tome smo najuspešniji.

"Ponosan sam i na ovu fabriku, a to – pljunuti, izbaciti svakoga, a onda reći dajte nam plate... Od čega, izvinite? Gledam sinoć na RTS-u, 'kopi-pejst' sa N1 oko Linglonga... super, a onda dođete da kažete možemo li da povećamo plate... Od čega?", rekao je Vučić.

I to što možemo da povećavamo plate, to je zahvaljujući kompanijama koje ovde rade, rekao je predsednik.

"Samo malo razmislite šta finansira zemlju, šta nam daje mogućnost za veće plate i penzije, ako nisu fabrike. Da ne budemo nefer prema svima koji dolaze u zemlju da rade. Da ne rasterujemo ljude, već da branimo. Uvek da budemo na strani radnika, ali oni prvo traže da rade, da imaju pristojnu platu, a onda naravno i na strani investitora", rekao je Vučić.

понедељак, 26. фебруар 2024.
18° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво