Читај ми!

Drugi krug lokalnih izbora na KiM, Samoopredeljenje više nije vodeća stranka

U drugom krugu izbora za predsednike 21 opštine na Kosovu i Metohiji kandidati Demokratske partije i Demokratskog saveza pobedili su u po pet, Samoopredeljenja u četiri, Alijanse za budućnost u tri, dok je kandidat Srpske liste pobedio u Klokotu, pokazali su preliminarni podaci Centralne izborne komiisije u Prištini.

U opštini Klokot jedinoj srpskoj sredini u kojoj je organizovan drugi krug izbora Vladan Bogdanovića iz Srpske liste dobio je 55,13, a Strahinja Spasić, kandidat GI Srpska narodna sloga 44,87 odsto glasova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu u drugom krugu lokalnih izbora u opštini Klokot.

"Čestitam ubedljivu pobedu našoj Srpskoj listi, našem narodu i saborcima u Klokotu i novom gradonačelniku Vladanu Bogdanoviću koji su ostvarili veličanstven i veoma važan trijumf za naš ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji", napisao je Petković na svom Fejsbuk profilu.

Samoopredeljenje gubi u šest opština, uključujući Prištinu

U Prištini, najvećoj opštini na KiM pobedio je kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama sa 51,07 odsto glasova pobedio je Arbena Vitiu, kandidata vladajućeg pokreta Samoopredeljenje.

U Prizrenu je Šaćir Totaj, kandidat Demokratske partije Kosova dobio najviše glasova, u Đakovici kandidat Alijanse za budućnost Ardian Đini.

Kandidati pokreta Samoopredeljenje pobedili su u Podujevu - Špejtim Bulići, u Gnjilanu Alban Hiseni, u Kosovskoj Kamenici - Kadri Rahimaj i Štimlju Ljemajlj Aljiu.

Osim Prištine, kandidati Demokratskog saveza Kosova pobedili su još u Istoku - Iljir Ferati, Vitini - Sokolj Haljiti, Kosovom Polju - Burim Beriša, Juniku - Ruždi Šehu.

Demokratska partija Kosova je sa svojim kandidatima osim u Prizrenu pobedila i u Dragašu - Šaban Šabani, Vučitrnu - Ferit Idrizi, Glogovcu - Ramiz Ladrovci i Kačaniku Besim Iljazi.

Kandidat NISM-a pobedio je u Mališevu, u Mamuši kandidat Demokratske partije Turaka a u Obiliću je pobedio nezavisni kandidat Džafer Gaši.

Kandidati Alijanse za budućnost Kosova pobedili su i u Orahovcu i Klini.

U drugom krugu lokalnih izbora glasalo je 38 odsto upisanih birača, u odnosu na skoro 43 odsto izašlih u prvom krugu pre mesec dana.

Birališta su zatvorena u 19 časova. Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv u drugom krugu bio je 38 odsto.

Najveća izlaznost je bila u Klokotu – 53 odsto, jedinoj srpskoj sredini u kojoj se birao predsednik opštine u drugom krugu.

Prema rezultatima drugog i konačnim podacima CIK-a nakon prvog kruga lokalnih izbora, kandidati Srpske liste za predsednike pobedili u 10, od ukupno 38 opština na Kosovu i Metohiji, što je najviše u poređenju sa ostalim strankama.

Predstavnici Demokratske partija Kosova su pobedili u devet, Demokratskog saveza u sedam, Alijanse za budućnost u pet, pokreta Samoopredeljenje u četiri.

Izbori za odbornike završeni su u prvom krugu i prema konačnim rezultatima, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija, dve najjače opozicione stranke u kosovskom parlamentu, osvojile su najviše, po 206 odbornika u 38 opština.

Samoopredeljenje je na trećem mestu a četvrta je Srpska lista.

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво