Читај ми!

Vučić u Glazgovu: Ako čovečanstvo izgubi bitku za životnu sredinu, ništa neće ostati za našu decu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na samitu u Glazgovu da je privilegija za Srbiju da bude na tako važnom skupu, na kojem se razmatra najvažnija tema današnjice, kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške na planeti na kojoj je život jedino moguć.

U Glazgovu, na globalnom samitu o klimi, oko 120 svetskih lidera razmatra kako da se smanji emisija štetnih gasova do 2030. godine, kako bi se globalno zagrevanje održalo na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji se obratio skupu šefova država i vlada.

Vučić je poručio da svi znaju šta su ciljevi kada se govori o klimatskim promenama, ali se mora iskreno ukazati na to da polovina radnih mesta u Srbiji zavisi od primene tih planova. Posebno je napomenuo da "ako čovečanstvo izgubi bitku za životnu sredinu, ništa neće ostati za buduće generacije".

Obraćajući se učesnicima konferencije o klimatskim promenama KOP26 u Glazgovu, rekao je da je privilegija za Srbiju da bude na tako važnom samitu, na kojem se razmatra najvažnija tema današnjice, kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške na planeti na kojoj je život jedino moguć.

"Čast nam je da je Srbija kopredsedavajuća na ovoj sesiji i da svojim delanjem daje dopinos primeni člana 6 globalnog dogovora iz Pariza o smanjenju gasova staklene bašte", rekao je Vučić i istakao da je cilj da se do 2050. godine prilagode emisije ugljen-dioksida kroz stvaranje novih industrija.

Naš zeleni plan je u veliki meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje, rekao je Vučić, navodeći da će Srbija izdati zelene obveznice koje će služiti za cirkularnu ekonomiju.

"Napisali su sjajan govor za mene, ali imam nekoliko pitanja na koje velike sile još nisu odgovorile", rekao je Vučić. "Kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti?"

"Čuli smo priče o trilionima dolara koji će biti na raspolaganju, ali kolika će biti kamatna stopa, kako ćemo pristupiti tim fondovima", upitao je Vučić.

"Kako ćemo pristupiti nuklearnim elektranama, smanjivati ili povećavati? Kako ćemo graditi obnovljive izvore energije ako jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova? Kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa, koji je u rukama velikih sila", istakao je Vučić.

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori o tome kako će se rešavati pitanje kobalta, nikla i drugih ostataka od proizvodnje električnih automobila.

"Znamo šta su ciljevi, ali za neke je to velika bajka i moramo da budemo iskreni jedni prema drugima. Ako izgubimo ovu bitku, neće ostati ništa za našu decu", zaključio je Vučić.    

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару