Читај ми!

Vujović: Zabrana izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima za dugoročno očuvanje prirode

Jedan od ključnih razloga za predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno zaštićeno područje i proglašeno, istakla je u Skupštini ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Obrazlažući izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode, Irena Vujović je u Skupštini Srbije rekla da se u tom propisu "definiše načelo predostrožnosti u slučajevima kada postoji pretnja nastanka štete za zaštićeno područje i područe ekološke mreže i kada imamo nedovoljno naučnih podataka".

"U tim slučajevima nedostatak naučnih podataka neće biti uzet kao razlog za nedonošenje odluke, odlaganje ili nepreduzimanje mera za sprečavanje ugrožavanja vegetacije i prirode", istakla je ministarka.

Navela je da se izmenama zakona ostvaruje niz pozitivnih efekata, pre svega uvođenje načela predostrožnosti omogućava se da se u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu adekvatno i blagovremeno reaguje odmah.

Vujovićeva je rekla da preuzimanjem obaveza akta o uslovima zaštite prirode Ministarstvo nadležno za poslove životne sredine, kao i pokrajinski organ ima mogućnost boljeg uvida i blagovremenog reagovanja za sve radove i aktivnosti o zaštićenim područjima prve i druge kategorije.

"Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode omogućiće se i povećanje površine pod zaštićenim područjima i ispunjenje ciljeva definisanih prostornim planom Srbije", ocenila  je ministarka.

Podsticajna sredstva u budžetu Srbije

Predložene izmene, prema njenim rečima, preciziraju i obezbeđuju podsticajna sredstva u budžetu Srbije za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti za opštine na čijoj teritoriji se uspostavlja područje koje je proglašeno kao zaštićeno.

"Značajna izmena se odnosi na to da akt o uslovima zaštite prirode za nacionalne parkove i zaštićena područja prve i druge kategorije, koja proglašava vlada, donosi ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine, a za zaštićena područja u pokrajini nadležni organ pokrajine", dodala je Vujović.

Istakla je da planovi i programi koji su u pripremi, a koji mogu da imaju značajan uticaj na cijeve očuvanja i celovitosti ekološki značajnog područja, mogu biti doneti samo nakon sprovedenog postupka ocene prihvatljivosti.

Izmene i dopune Zakona o vodama uređuje vodu, kao jedan od najvažnijih elemenata životne sredine, odnosno vodno zemljište kao dobro od opšteg interesa.

Predloženim promenama Zakona o vodama vrši se, kaže, usaglašavanje iz tog zakona sa odredbama usvojenih zakona i to Zakonom o opštem upravnom postupku, Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o prekršajima, Zakona o zaštiti podataka ličnosti, kao i Zakona o javnoj svojini.

Vujović je kazala i da se izmenama Zakona o vodama neposrednom pogodobom može dati u zakup vodno zemljište, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje...

"Predlogom zakona je propisano da se vodno zemljište u javnoj svojini može dati u zakup i neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona", objasnila je ministarka Irena Vujović.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво