Читај ми!

Vučić: Veoma dobar razgovor sa Merkelovom, bilateralni odnosi u usponu

Predsednik Aleksandar Vučić napisao je na Instragramu da je imao "veoma dobar razgovor" sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ocenio da su odnosi dve zemlje u usponu.

Vučić je takođe Merkelovoj zahvalio, u ime Srbije, za njen doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav", uz fotografiju sa nemačkom kancelarkom.

U saopštenju pres-službe Predsedništva, navodi se da je Vučić razgovarao s Merkelovom uoči Samita Berlinskog procesa 5. jula, na kom će našu zemlju predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Vučić je zahvalio kancelarki Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinela da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

Ponovio je da pruža snažnu podršku toj inicijativi, jer je, kako je rekao, "politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije".

Vučić je istakao da je naša zemlja konstruktivan partner Berlinskog procesa i da, kao takva, želi da doprinese uspehu predstojećeg Samita, kao i da svojim delovanjem unapređuje svakodnevicu svih u regionu.

S tim u vezi rekao je da je zadovoljan zbog ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, koje sutra stupa na snagu, kao važnu olakšicu za građane i ekonomije.

Takođe je dodao da se nada da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš–Priština, koji bi doprineo stvaranju uslova za, pre svega, ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.

Vučić je obavestio kancelarku Merkel i o dogovorima u okviru zajedničke inicijative za saradnju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poznate kao "Mali Šengen", navodeći da je ona srodna Berlinskom procesu i ideji zajedničkog regionalnog tržišta, kao i to da je otvorena za ostale učesnike iz regiona koji bi prepoznali važnost slobode kretanja ljudi, robe i usluga.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je naglasio da je uvek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, jer smatra da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja.

Dodao je da se nada da će situacija dozvoliti da Angela Merkel još jednom, pre završetka svog dugog i uspešnog kancelarskog mandata, poseti Srbiju, koja sa Nemačkom ima veoma dobre odnose, posebno ekonomsku saradnju.

Vučić je Merkelovu obavestio o ekonomskim rezultatima zemlje, kao i tome da je broj radnika u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji premašio 70.000, zaključuje se u saopštenju.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара