Читај ми!

Brnabićeva sa Sijartom: Pruga Subotica–Segedin ključni projekat dve zemlje

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom da odnose dveju zemalja karakteriše uzajamno poverenje i saradnja na svim nivoima.

Razgovarali su, kako se navodi u saopštenju Vlade, o mogućnostima novih zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekta i investicija, čiji je cilj jačanje privrede i čvršćeg povezivanja na ekonomskom planu, važnog za obe zemlje nakon epidemijske krize.

"Modernizacija pruge između Subotice i Segedina, čiji se završetak očekuje naredne godine, proglašen je za projekat od posebnog značaja za Srbiju i ključni projekat dve države", istakla je Brnabićeva.

Navela da je od velike važnosti i podrška mađarske vlade domaćim kompanijama koje žele da ulažu na srpskom tržištu.

Ministar Sijarto istakao je da postoji veliko interesovanje mađarskih investitora za ulaganja u Srbiju, kao i Vlade da kroz ovakve projekte gradi strateško partnerstvo sa Srbijom.

Kada je reč o Vojvodini, Sijarto je preneo da će Mađarska nastaviti sa projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

U tom smislu, šef mađarske diplomatije ocenio je kao dobru, brzu reakciju obe zemlje i dogovor o uzajamnom priznavanju sertifikata o imunizaciji građana.

Na sastanku je razgovarano i o održavanju naredne zajedničke sednice dveju vlada, kao i o potpisivanju Ugovora o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva.

Šef mađarske diplomatije pohvalio je Srbiju na efikasnoj imunizaciji građana i skorom početku domaće proizvodnje vakcina protiv koronavirusa.

Joksimovićeva i Sijarto: Snažna podrška Mađarske ubrzanju evroinitegracija

I ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa Sijartom o evropskoj integraciji Srbije, daljem unapređenju bilateralnih odnosa i zajedničkom doprinosu dodatnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Joksimovićeva je zahvalila Mađarskoj i posebno ministru Sijartu na svim naporima koje vlada njegove zemlje ulaže u jačanje naše dobrosusedske i partnerske saradnje i na političkom i na ekonomskom planu, a posebno na podršci koju Srbija dobija na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

U Mađarskoj vidimo pouzdanog saveznika, koji nas snažno podržava u pristupanju EU. Najviši mađarski zvaničnici jasno i nedvosmisleno zagovaraju politiku proširenja Unije, a posebno članstvo naše zemlje, i to nam daje dodatnu motivaciju da još odgovornije i predanije sprovodimo sve neophodne reforme", istakla je Joksimovićeva.

Joksimovićeva je poručila Sijartu da je Srbija reorganizovala veoma ažurno i odgovorno svoju pregovaračku strukturu tako da u potpunosti prati načela nove metodologije proširenja EU.

"Ubrzano se radi na uslovima iz klastera tri i četiri"

Vlada ubrzano sprovodi neophodne aktivnosti iz Klastera 3 – inkluzivni rast i konkurentnost i Klastera 4 – zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost kako bi, ukoliko ocene u oblasti vladavine prava budu odgovarajuće, bila spremna za otvaranje klastera", rekla je Joksimovićeva.

Sagovornici su ocenili da su koraci učinjeni, pre svega, u jačanju vladavine prava dokaz da Srbija postojano i posvećeno sprovodi reforme.

Sijarto je podvukao da Mađarska podržava ubrzanje dinamike pregovora EU sa Srbijom, smatrajući da je stepen postignutog u reformskom procesu, koji vodi srpska vlada, takav da bi to ubrzanje imalo potpuno opravdanje.

"Time bi se ojačao i kredibilitet politike proširenja EU na Zapadnom Balkanu, što je i bio jedan od ključnih ciljeva novousvojene metodologije", naglasio je mađarski ministar.

Joksimovićeva i Sijarto razmotrili su i elemente predloga "Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dveju zemalja uspostavljanjem Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana", koji će potpisati sutra.

Zaključili su da će strateška saradnja u realizaciji ključnih zajedničkih ciljeva dveju zemalja, a pre svega onog koji se odnosi na buduće članstvo Srbije u EU, a na dobrobit građana sa obe strane naše granice, biti produbljena i ovim memorandumom.

Njime se predviđa dodatni prenos znanja o implementaciji politika EU, kao i razmena najboljih praksi između javnih institucija Mađarske i Srbije.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво