Читај ми!

Selaković: Srbija i Kina ponosne na svoje čelično prijateljstvo

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, nakon sastanka u Guijangu sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem, da će dve zemlje nastaviti da rade na unapređenju političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa, iako su oni na najvišem nivou u modernoj istoriji. Ministar Vang Ji konstatovao je da su kineski i srpski narodi herojski i narodi od integriteta.

Selaković je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da razgovaraju o postojećim odnosima Srbije i Kine i njihovom budućem unapređenju.

"Mi smo dve zemlje koje imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo i koje su ponosne na svoje čelično prijateljstvo, obeleženo najboljim odnosima naših predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Ti odnosi su bili najbolji okidač razvoja naših bilateralnih odnosa", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sa kineskim kolegom razgovarao o saradnji i uzajamnoj podršci u međunarodnim forumima i organizacijama, jer naše zemlje su potpuno posvećene poštovanju međunarodnog pravnog poretka i Povelje UN.

"Srbija je ponosna na činjenicu da ima podršku NR Kine u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije. Vaša podrška, kao i podrška vašeg ministarstva, jeste nešto što doprinosi tome da naša teška pozicija bude manje teška i da se osećamo jače u borbi da se odupremo pritiscima po pitanju KiM", izjavio je Selaković.

Podsetivši da je od istorijske posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine trgovinska razmena naših zemalja je utrostručena, a da je srpski izvoz u Kinu uvećan za 15 puta, Selaković je konstatovao da su to egzaktni i vidljivi rezultati naše dobre političke i ekonomske saradnje.

"Potpuno smo se složili po svim pitanjima o kojima smo razgovarali i bićemo jedni uz druge kao i prethodnih godina. Očekujemo narednu istorijsku posetu predsednika Si Đinpinga, jer takva je bila i njegova prethodna poseta, nakon koje je sve krenulo da se razvija u dobrom smeru", kazao je Selaković.

Navodeći rezultate srpsko-kineske saradnje na planu infrastrukture i grinfild investicija, Selaković je istakao da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje na tim poljima.

Nijedna kineska kompanija nije obustavila radove

Prema rečima ministra Selakovića, uprkos pandemiji, nije bilo nijedne kineske kompanije koja je obustavila radove u Srbiji, a svi planovi su ispunjeni, često i pre roka, i to je retkost, ne samo na Balkanu, već i šire.

"Zahvaljujem kineskom rukovodstvu na distribuciji vakcina tokom epidemije. To je nešto što nećemo zaboraviti i što ćemo večno pamtiti", rekao je Selaković.

Povodom velikog stogodišnjeg jubileja Komunističke partije Kine, Selaković je istakao da Kina za svoj intenzivan razvoj na svim poljima ima da zahvali mudrosti svog rukovodstva.

"Ovo je moja sedma poseta vašoj zemlji i bio sam svedok promena koje se dešavaju na mesečnom nivou, a to je nešto što je na prvom mestu rezultat mudrosti vaših lidera i velikog nacionalnog projekta kakav je KP Kine. Želim vam srećnu godišnjicu i želim vam još mnogo stogodišnjica. Siguran sam da će naša deca biti svedoci novih uspeha i da će biti ponosna na delo svojih predaka", zaključio je Selaković.

Ministar Vang Ji konstatovao je da su kineski i srpski narodi herojski i narodi od integriteta, da su se borili rame uz rame i međusobno podržavili po pitanju borbe za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a da su danas ukrstili ruke na putu ka napretku.

Dokazalo se da su prijateljstvo i saradnja Kine i Srbije doprineli dobrobiti naših naroda, međunarodnim odnosima, te zaštiti međunarodne jednakosti i pravde, kazao je šef kineske diplomatije, poručivši da postoji obostrana želja za unapređenje prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Ministar Vang Ji poručio je da će naše dve zemlje nastaviti da se podržavaju po pitanjima od zajedničkog interesa, ali i da će nastaviti ekonomsku saradnju, saradnju na polju obrazovanja, kao i na međunarodnom planu, te da će nastaviti da budu solidarne u borbi protiv Kovida-19.

петак, 02. јун 2023.
21° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено