Читај ми!

Vučić i Linde o investicijama Švedske u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Švedske An Linde, sa kojom je razgovarao o prioritetima u saradnji sa OEBS-om, evropskom putu Srbije, reformama u oblasti vladavine prava, kao i jačanju bilateralne i ekonomske saradnje sa Švedskom.

Predsednik Vučić je istakao izuzetnu saradnju Srbije sa OEBS-om i dodao da naša zemlja posebno ceni podršku Misije u sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji, uključujući ekspertizu u programskim oblastima, poput demokratizacije i medija, vladavine prava, jačanja ljudskih i manjinskih prava, promocije tolerancije i nediskriminacije, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

Sagovornici su se saglasili da je uloga OEBS-a veoma značajna za regionalnu bezbednost i da je Srbija, u skladu sa načelima ove organizacije, opredeljena da daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti.

"Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima", istakao je predsednik Vučić i dodao da rad na daljem unapređenju regionalnog povezivanja predstavlja temeljno polazište spoljne politike Srbije.

Govoreći o evropskom putu Srbije, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost zbog podrške koju Švedska pruža našoj zemlji, posebno naglasivši spremnost da prenese svoja iskustva u procesu pristupanja EU. Predsednik je naglasio da je Srbija spremna na ubrzanje pristupnog procesa i da je upravo zbog toga prihvatila i novu metodologiju pregovaranja.

"Srbija je u prethodnom periodu ostvarila i zapažene rezultate u oblasti vladavine prava, pogotovo u borbi protiv korupcije i nezavisnosti rada pravosudnih organa, ali i po pitanju rodne ravnopravnosti, slobode medija, nasilja u porodici i svim vrstama diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Razgovarajući o odnosima dveju zemalja, predsednik Vučić i ministarka Linde su posebno istakli potencijale u oblasti intenziviranja ekonomskih odnosa, što uključuje i dodatno povećanje trgovinske razmene, kao i veći priliv švedskih investicija u našu zemlju.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије