Читај ми!

Zajednička deklaracija: Brzo proširenje EU na ceo Zapadni Balkan

U deklaraciji koju su usvojili lideri procesa Brdo–Brioni na samitu na Brdu kod Kranja, ukazuje se na značaj brzog proširenja EU na ceo region Zapadnog Balkana, a ne na pojedine države.

Sastanku održanom povodom obeležavanja 10. godišnjice inicijative prisustvovali su lideri Slovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U zajedničkom saopštenju pozdravlja se usvajanje EU Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan iz oktobra 2020. godine, kao i činjenica da je, kako se navodi, propraćen značajnim finansijskim resursima.

U dokumentu se naglašava da, kao integralni deo Evrope, Zapadni Balkan ima prava i obaveze da prati razvoj država članica EU "koliko je to moguće, olakšavajući pristup Uniji".

Lideri procesa Brdo-Brioni saopštili su da se zalažu za zajedničku stratešku viziju Evrope i podvukli posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobrosusedske odnose.

"Zapadni Balkan je deo Evrope i ujedinjenje Evrope nije kompletno bez ZB. Sa članstvom u EU granice između država članica postaju manje važne, što stvara širi prostor za koegzistenciju i pluralitet nacionalnih interesa", stoji u dokumentu.

"Proširenje EU na Zapadni Balkan jeste novi politički, bezbednosni i ekonomski interes EU, geopolitička nužnost i veliki politički preduslov za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope", navodi se u deklaraciji.

Apsorpcioni kapacitet EU je, kako se dodaje, dovoljan da prihvati Zapadni Balkan kao nove članice.

"Pozivamo EU da vrlo uskoro ubrza proces pridruživanja i uključi u Uniju čitav Zapadni Balkan, imajući u vidu napredak koji je svaka zemlja postigla", poručuju lideri.

Oni su iskazali jasan stav po pitanju zalaganja za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, bez daljeg odlaganja.

Lideri su apelovali i da se utvrde identiteti onih koji su nestali tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije, istraže okolnosti njihovih nestanaka a počinioci izvedu pred lice pravde, sa ciljem da se doprinese trajnom pomirenju, miru i stabilnosti.

Što se tiče izazova pandemije kovid-19 i njenih ekonomskih i socijalnih posledica, naglasili su potrebu da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju koja će voditi održivom razvoju i ponuditi prilike mlađim generacijama.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo–Brioni, Srbija prihvatila predložene zaključke.

Kazao je da je najvažniji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

"Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom", preneo je Vučić.

Kazao je da je bilo i mnogo stvari o kojima nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica o čemu nije bilo saglasnosti.

петак, 02. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено