Читај ми!

Nemački ambasador u Prištini: Tužba protiv Beograda za genocid problematičan korak

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da bi podizanje optužnice protiv Beograda za genocid na Kosovu bio "problematičan i neprimeren korak", te da bi "tako nešto zaglavilo mnoge stvari na Kosovu".

"Potpuno razumem da je veoma važno suočiti se sa prošlošću. Pitanje tužbe protiv druge države, međutim, mislim da je vrlo problematično i možda pogrešan način za napredak. To bi bio veoma dug proces, mnoge stvari na Kosovu mogle bi da se zaustave i nije poznato kako će se to završiti", rekao je Rode prištinskim medijima.

Naveo je da je važno suočavanje sa prošlošću, ali da je krivica uvek individualna i da to mora da bude način.

"Mislim da je u trenutnim okolnostima, ako me pitate da li je to pravi korak, odgovor – ne, nije. Video sam da vlada takođe planira da uspostavi institut za prikupljanje dokaza, ali to bi moglo da se koristi za krivično gonjenje pojedinačnih krivaca, kao u slučaju jugoslovenskog suda", kazao je Rode.

Prema njemu, u regionu treba slediti primer Nemačke uspostavljanjem zajedničkih komisija za udžbenike sa susedima, tako da se istorija predaje na sličan način, a ne suprotno.

петак, 14. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије