Читај ми!

Brnabićeva na forumu "Delfi", sastala se sa predsednicom Grčke

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Atini sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou i zahvalila joj na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na EU putu, na zagovaranju proširenja i istakla da ta podrška Grčke mnogo znači Srbiji, jer su ervopske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti. Premijerka je najavila je da će Srbija i Grčka sledeće nedelje potpisati sporazum o ukidanju rominga.

Premijerka je predsednici Grčke prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je predsednici čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200 godina od oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti 1821. godine, ali i na tome što je Sakelaropoulou prva zemlja predsednica Grčke u istoriji.

"Uvek se radujem kao premijerka Srbije kada ovde imam sastanke, zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda vezuju bratska osećanja", rekla je Brnabić.

Poželevši dobrodošlicu premijerki Srbije, predsednica Grčke joj se zahvalila na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose zemalja i istorijske veze naših naroda.

"Verujem da će posle pandemije odnosi zemalja da ojačaju o razviju se još više", rekla je Sakelaropoulou.

Ona je napomenula da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

"Od suštinskog je značaja perspektiva daljeg širenja EU na Zapadni Balkan. Od Samita u Solunu 2003.godine to je strateški cilj Grčke. To je jedini put za bezbednost, stabilnost i razvoj regiona. Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može", rekla je Sakelaropoulou.

Premijerka Srbije u Atini  učestvuje na Ekonomskom forumu "Delfi", a na početku boravka u glavnom gradu Grčke sastala se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Brnabićeva se, na marginama Ekonomskog foruma, sastala sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Pre zvaničnog susreta sa Krivokapićem, Brnabić je u pauzi Foruma nakratko porazgovarala sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, a pridružio im se i predsednik crnogorske vlade.

Šesti ekonomski forum "Delfi" održava se od 10. do 15. maja, u hibridnoj formi.

Pokrovitelj Foruma je predsednica Grčke, a odvija se kroz sedam diskusionih tema, u više od 350 sesija.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије