Читај ми!

Brnabićeva sa regionalnom direktorkom Svetske banke: Podrška SB u prelasku na "zelenu ekonomiju"

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder o budućoj saradnji sa ovom finansijskom institucijom kroz projekte zaštite životne sredine i energetske tranzicije, kao i podršci prelasku na "zelenu ekonomiju".

Posebna pažnja biće posvećena projektima podizanja ekoloških standarda i tehnička podrška u oblasti podizanja kvaliteta vazduha, rečeno je na sastanku, saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić je navela da je poslednjih godina uloženo oko 600 miliona evra u izgradnju filtera u termoelektranama "Kostolac" i "Nikola Tesla".

To je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata, s obzirom na to da su termoelektrane prepoznate kao jedan od najvećih zagađivača, ocenila je premijerka. U toku su projekti gasifikacije i zamene kotlova, kao i projekat pošumljavanja, koji će u značajnoj meri uticati na podizanje kvaliteta vazduha i ispunjavanje standarda i ciljeva Evropske unije.

Brnabićeva je dodala da će se do kraja godine krenuti i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Direktorka Svetske banke Linda Van Gelder poručila je da će ova institucija pružiti tehničku pomoć u rešavanju važnih ekoloških pitanja, koja je i deo šireg programa saradnje sa Srbijom i podrške programu strukturnih reformi.

Govoreći o novom programu saradnje, ona je istakla da Svetska banka podstiče i podržava Srbiju u prelasku na "zelenu ekonomiju" i pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

Predsednica vlade zahvalila je predstavnicima Svetske banke na dosadašnjoj saradnji i istakla da očekuje da će i naredni program saradnje biti jednako uspešan.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије