Читај ми!

Vučić nakon sastanka sa Masom: Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine, spremni smo za nastavak razgovora

Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom. Istakao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja. Mas je naglasio da će Nemačka biti pouzdan partner Srbiji za brže pridruživanje EU.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare preneo da je sa Hajkom Masom razgovarao o svim važnim temama i o onome što nije uvek za nas prijatno i jednostavno, kao što je tema KiM, jer je Nemačka priznala Kosovo, ali i o situaciji u regionu.

"Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisa, već smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje, jer uvek neko može da ga odmrzne", rekao je Vučić.

Ukazao je da je potrebno da se gradi mir sa Albancima, jer je izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije u regionu u narednih 100 godina.

"Suština napretka je u miru", poručio je Vučić.

Predsednik je istakao da je važno da se ispune svi sporazumi koji su potpisani, pre svega Briselski, uspostavi ZSO, ali smo, kaže, spremni da razgovaramo i o drugim temama.

Dodao je da je poseta Masa Srbiji potvrda značaja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Nemačke.

Takođe, naveo je da Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom, ubedljivo najveću trgovinsku razmenu, te da nemački investitori u Srbiji zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi, što znači život.

Vučić je poručio da će u regionu Srbija imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da ćemo čuviti mir.

"Nismo zainteresovani za teritorije drugih, već za ekonomsku saradnju, u oblastima kulture, sporta, ekonomije... Naš cilj je snažna, ekonomski jaka, uspešna Srbija. To je od presudnog značaja", naglasio je Vučić.

O evrointegracijama: Ima stvari koje nismo ispunili, a koje smo krenuli da radimo

Vučić je zahvalio Masu i Nemačkoj na podršci Srbiji na putu evrointegracija, dodajući da je na sastanku bilo reči o vladavini prava i usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU.

"Ima stvari koje nismo ispunili, a koje smo krenuli da radimo u poslednjih mesec dana, poslednje dve-tri nedelje i, uveren sam, imaćemo sve bolje rezultate u toj oblasti, jer vidim posvećenost mnogih", rekao je Vučić.

Kada je u pitanju usklađenost spoljne politike sa EU, Vučić je ukazao na određene probleme sa kojima se Srbija suočava i na stvari koje su drugačije postavljene u našoj spoljnoj politici, ali je istakao i da ćemo gledati da, u svim pitanjima u kojima to ne ugrožava najvitalnije srpske državne i nacionalne interese, postižemo što je moguće veću saglasanost sa zemljama EU.

"Za nas je saradnja sa Nemačkom od presudnog značaja i verujem da može da bude još veća, značajnija, jer za nas ne postoji veći i značajniji partner na nivou EU", rekao je Vučić.

Tema razgovora bila je i epidemija koronavirusa, saradnja i podrška Nemačke u borbi protiv virusa, a Vučić je izrazio uverenje da će se zajednički doći do pobede protiv tog stvarnog neprijatelja.

Zahvalio je Masu, ali i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, za svu pomoć i podršku na razvoju Srbije u svim oblastima, dodajući da je mnogo učinila za Srbiju.

Masu je zahvalio što je došao u posetu Srbiji u vreme pandemije, dodajući da ti simboli mnogo znače.

"I kada prenoćite u Beogradu, to je nama znak prijateljstva. Hvala vam na tome. Mi ćemo se truditi da, čuvajući stabilnost, radeći marljivo u budućnosti, pokažemo i vama da zaslužujemo članstvo u EU", rekao je Vučić. 

Mas: Bićemo vaš pouzdani partner za brže pridruživanje EU

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas istakao je da je svestan činjenice da proces normalizacije odnosa sa Prištinom nije lak, ali smatra da on doprinosi i razvoju ekonomije.

Zbog toga, kako kaže, Nemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka, koji posreduju u dijalogu.

"Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regionu, ali i EU", poručio je Mas.

Podsetio je da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje sama brzinu pridruživanja i dodao da je za to potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

Mas je ukazao da je ono što je čuo od predsednika Srbije s tim u vezi kretanje u dobrom smeru i naglasio da su važni rezultati.

Naglasio je da je stekao utisak tokom razgovora u Beogradu da su srpske vlasti potpuno svesne toga.

Nemačka će, prema njegovim rečima, dati svoj doprinos za povećanje brzine u tome.

"Budite uvereni da ćemo biti vaš pouzdan partner", poručio je Mas.

"Može se videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije"

Podsetio je da posetu Beogradu planira skoro godinu dana, ali je zbog pandemije i stalnog rasta broja novozaraženih morala biti pomerana. Sada je, dodaje, povoljan trenutak za posetu.

Rekao je da je i trenutak kada se može videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije stanovništva.

"To se intenzivno prati i u EU. Što smo uspešniji u vakcinaciji, biće lakši povratak normalnom životu. Od nedavne posete ministra Nikole Selakovića Berlinu bili smo u poziciji da se divimo iz daljine vašoj vakcinaciji. U međuvremenu, Nemačka i EU smanjile su tu razliku, i sada je svaki peti građanin vakcinisan", objasnio je Mas.

Rekao je da će u narednom periodu biti sve više vakcina i da je to omogućilo EU da isporuči vakcine i Zapadnom Balkanu i to 651.000.

"Krajnje je vreme što smo u tome uspeli. Smatram da je to prekretnica u zajedničkoj borbi protiv ovog virusa", naglasio je Mas.

Ukazao je da je iza te isporuke spoznaja EU da ona može prebroditi ovu krizu samo ako i susedi budu bezbedni.

"To važi i prevazilaženje ekonomskih i socijalnih posledica. EU je pripremila, s tim u vezi, paket pomoći za region u visini od 12 milijardi evra. Međutim, važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćena, da postoji povoljno okruženje za investicije, da budu uklonjene sve prepreke kako bismo efikasno radili na ekonomskom osnaživanju kako u Srbiji, tako i EU", objasio je Mas.

Ukazao je da će posle ovog sastanka svečano otvoriti ambasadu Nemačke u Beogradu, rekavši da se objekat nalazi u srcu grada.

"Novi objekat je vidljiv znak da Nemačka strateški investira u odnose sa Srbijom. To je više od izraza sve dubljeg prijateljstva koje se razvilo prethodnih godina", istakao je Mas.

Ukazao je da je doputovao sinoć u Beograd i da je bio u prilici da se uveri kako su Srbi divni domaćini.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара