Читај ми!

Vujović: Rebalansom budžeta još četiri milijarde za ekologiju

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je predloženim izmenama Zakona o budžetu za 2021. godinu, budžet resora koji vodi uvećan za četiri milijarde dinara, što je najbolji dokaz da je ekologija za Vladu Srbije prioritet i da će ovu godinu obeležiti najveća ulaganja do sada u ovu oblast.

Nakon sednice Vlade, Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2021, upućen je u skupštinsku proceduru.

Ako poslanici usvoje ovaj akt, Ministarstvo zaštite životne sredine raspolagaće sa 12,3 milijarde dinara za ovu godinu, naveli su u Ministarstvu.

"Sa uvećanim budžetom imaćemo još više sredstava na raspolaganju iz kojih ćemo rešavati ekološke probleme u Srbiji", rekla je ministarka Vujović.

Istakla je da će država nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja, što su već, kako je rekla, već radili u prvim mesecima po preuzimanju resora.

"Još jednom pozivam lokalne samouprave da prate naše konkurse i iskoriste podršku koju ćemo im dati. Takođe, iz ovih sredstava, pomagaćemo gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama. Već smo sproveli javni poziv kojim smo ih pozvali da mapiraju sve lokacije na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad", rekla je Vujovićeva.

Ministarka je rekla da je budžet uvećan kako bi, pored ostalog, bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, jer je ona trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu.

Prema njenim rečima, cilj resornog ministarstva je da što brže i efikasnije rešava istorijske probleme u ovoj oblasti.

"Ekologija je naš prioritet i nastavićemo da sprovodimo sve projekte i aktivnosti kojima je cilj da unapredimo stanje životne sredine. Povećanje budžeta, najbolji je dokaz koliko smo ozbiljni u toj nameri. Rezultati ne mogu doći preko noći, ali građani su se već uverili u to šta smo uradili, a do kraja godine pokazaćemo još dobrih rezultata", rekla je Vujovićeva.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије