Читај ми!

Selaković započeo posetu Rusiji susretom sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković doputovao je danas u Moskvu, gde je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković posetu Ruskoj Federaciji započeo je susretom sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim.

U razgovoru je istaknuto tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo dve države i naroda, kao i obostrana spremnost za produbljivanje saradnje u svim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Selaković je sagovornika informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Posebno je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na pomoći koju Rusija pruža u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

Slucki je šefu srpske diplomatije preneo da, po pitanju KiM, sve stranke u ruskoj Dumi imaju jedinstven stav - protiv nezavisnosti tzv. Kosova.

Takođe, konstatovao je i da su odnosi Srbije i Rusije veoma dobri.

U saopštenju se navodi da je ministar Selaković izrazio zadovoljstvo postojećim intenzitetom i kontinuitetom susreta na visokom i najvišem nivou i rekao da očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda.

Selaković je podvukao značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kao i činjenicu da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih i energetskih partnera Srbije.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji dve zemlje, šef srpske diplomatije konstatovao je da je ona veoma uspešna uz visok intenzitet međusobnih susreta, što pokazuje i broj održanih sednica Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne dume u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni kontakti sa predstavnicima Saveta Federacije.

Šef srpske diplomatije će se sutra sastati sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Uoči posete Selaković je za Tanjug rekao da očekuje da će sa ruskim kolegom razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i o podršci Rusije jasnoj političkoj poziciji Srbije kada je reč o pregovorima o KiM i generalno o problemu KiM.

Ukazao je da je poseta i priprema posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, koju očekuje da će se realizovati još u toku ove godine.

петак, 14. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије