Varhelji poziva Kurtija da što je pre moguće nastavi dijalog sa Beogradom

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručio je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da "povratak evropske perspektive u stvarnosti za Kosovo zahteva brzi nastavak dijaloga" sa Beogradom i normalizaciju odnosa.

U čestitki na izboru na mesto premijera, Oliver Varhelji je naveo da su birači Aljbinu Kurtiju dali mandat da sprovodi reforme u vladavini zakona i za socijalno-ekonomski razvoj i čistiju ekonomiju.

Pružajući svoju podršku i posvećenost podršci liberalizaciji viznog režima, Varhelji je podsetio Kurtija na pitanje dijaloga i njegov značaj za evropske integracije.

"Vraćanje evropske perspektive Kosova u stvarnosti za njegove građane takođe zahteva brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz pomoć EU i sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je od suštinskog značaja za evropski put Kosova i Srbije i za unapređenje regionalne saradnje", rekao je Varhelji u pismu koje prenose prištinski mediji.

Kurti je tokom kampanje i nakon pobede na izborima nekoliko puta isticao da mu dijalog nije prioritet, već bavljenje pandemijom, pravdom i socijalnom zaštitom.

петак, 12. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво