Vlada usvojila više zakonskih predloga, "Sava centar" proglašen za spomenik kulture

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu i nekoliko drugih predloga zakona, akcionih planova i strategija. Odlukom Vlade, "Sava centar" je dobio status spomenika kulture.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, kojim se detaljno regulišu pojedine oblasti kulture i stvaraju zakonski preduslovi za ujednačeno, sistemsko i efikasno uređenje ove oblasti.

Predloženim izmenama produžava se rok za raspisivanje javnih konkursa za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih programa i projekata, kao i umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, sa 30 na 60 dana od usvajanja budžeta.

Takođe se utvrđuje sastav, način izbora i mandat Nacionalnog saveta za kulturu. Izmenama ovog zakona predviđeno je da se naziv Arhiva Srbije menja u Državni arhiv Srbije, a Narodnog muzeja u Beogradu u Narodni muzej Srbije.

Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu u cilju usaglašavanja sa osnovnim principima novog Svetskog antidoping kodeksa i najvažnijim odredbama kojima se ti principi primenjuju.

Novim zakonskim rešenjem, Srbija će usvojiti odgovarajuće mere na nacionalnom nivou u skladu sa principima Svetskog antidoping kodeksa, koje podstiču sve oblike međunarodne saradnje usmerene ka zaštiti sportista i etike u sportu, kao i na razmenu rezultata istraživanja.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o naučnoj i tehnološkoj saradnji kojim se stvara novi pravni okvir za dalje unapređivanje ukupnih bilateralnih odnosa u svim oblastima nauke i tehnologije i obezbeđuje zaštita intelektualne svojine na odgovarajući način.

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o socijalnoj sigurnosti između Vlade Republike Srbije i Vlade Kvebeka. Ovim ugovorom se na sveobuhvatan način uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, uključujući i prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti i zdravstvenog osiguranja.

Usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom

Na sednici je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2021. do 2022. godine.

Akcionim planom predviđen je niz mera i aktivnosti čija realizacija doprinosi ostvarenju tri posebno istaknuta cilja: povećana društvena inkluzija osoba sa invaliditetom, obezbeđenje uživanja prava osoba sa invaliditetom na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima i efikasna zaštita od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, sistemsko uvođenje perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.

Vlada Republike Srbije usvojila je danas Strategiju reforme javne uprave za period od 2021. do 2030. godine, sa Akcionim planom za njeno sprovođenje za period od 2021. do 2025. godine.

Ovom desetogodišnjom strategijom se prvi put uvodi krovna politika pružanja usluga, kako bi se nastavio i unapredio trend razvoja korisnički orijentisanih usluga, uvođenje standarda i podizanje kvaliteta u njihovom pružanju građanima i privredi.

Vizija ove Strategije je odgovorna i transparentna javna uprava koja pruža kvalitetne i lako dostupne usluge. Ovako uspostavljena uprava je depolitizovana, profesionalna i delotvorna i predstavlja osnovu za promene i reforme neophodne za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije donela je odluku da se Kantonu Sarajevo uputi donacija od 20.000 doza vakcina proizvođača "Astra-Zeneka" kako bi se pomoglo građanima u borbi protiv zarazne bolesti kovid 19.

"Sava centar" dobio status spomenika kulture 

Članovi vlade doneli su odluku da "Sava centar" u Beogradu dobije status spomenika kulture, kao jedan od najuspelijih primera savremene evropske arhitekture sedamdesetih godina prošlog veka.

"Sava centar" kao simbol jugoslovenske epohe, u tom periodu predstavljao je najfunkcionalniji kongresni, poslovni i kulturni centar u Beogradu, u kojem su se održavale najznačajnije međunarodne manifestacije, konferencije, koncerti i festivali.

Smiljanićeva ulica u Beogradu je odlukom Vlade proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије