Vučić i Dendijas o ekonomskoj saradnji, pandemiji i regionalnim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, procesu evrointegracija Srbije, ekonomskoj saradnji, situaciji vezanoj za pandemiju kovida 19 i o drugim regionalnim pitanjima od značaja za obe zemlje.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje dve zemlje, koji su dostigli najviši nivo i koji imaju karakter strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

"Uveren sam da će današnja poseta dati snažan doprinos kontinuitetu političkog dijaloga Srbije i Grčke i daljem jačanju saradnje u svim segmentima, kao i boljem i konkretnijem identifikovanju tema koje su od zajedničkog interesa za naše bratske narode", kazao je predsednik Vučić.

Dodao je da se Srbija ozbiljno i posvećeno priprema za održavanje Četvrtog sastanka Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji treba da se održi u Beogradu čim epidemiološki uslovi to dozvole.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što Grčka ostaje jedan od najvećih investitora u našu privredu sa oko 2,2 milijarde evra investicija u različitim oblastima.

Vučić je zahvalio Grčkoj i na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na intenzivnom angažovanju unutar same Unije u cilju sprovođenja aktivnije politike proširenja.

"Smatramo da što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona", rekao je ministar Dendijas i naglasio da će Grčka nastaviti da intenzivno podržava evropski put Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija visoko ceni principijelnu i poznatu Grčku poziciju po ovom pitanju, kao i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracije Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

U razgovoru o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, predsednik je naglasio da je postizanje kompromisnog rešenja jedini način da se u regionu dođe do trajnog mira i stabilnosti.

Govoreći o aktuelnim pitanjima u regionu, predsednik Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za razvijanje dobrosusedskih odnosa u regionu kao glavnog preduslova za stabilnost i ekonomski napredak.

U tom smislu, sagovornici su se saglasili da je i u borbi protiv pandemije kovida 19 saradnja među zemljama regiona od najveće važnosti, jer je bolest sa kojom se suočava čitav svet donela i neka od najvećih izazova u svim sferama života.

Predsednik Vučić i ministar Dendijas su konstatovali da Srbija i Grčka ulažu velike napore u borbi protiv pandemije koronavirusa i izrazili očekivanje da će uskoro doći do stabilizacije epidemiološke situacije, kako u regionu, tako i u čitavom svetu.

Ministar Dendijas je čestitao Srbiji na izrazito uspešnom procesu imunizacije stanovništva i dodao da očekuje da će se uspešnom vakcinacijom stvoriti uslovi da se, uz poštovanje epidemioloških mera,  omogući putovanje srpskih turista u predstojećoj turističkoj sezoni. 

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара