Читај ми!

Vučić za Si-En-En: Prvi faktor uspeha vakcinacije u Srbiji – investiranje u digitalizaciju

Za Srbiju nabavka vakcina nije bila geopolitičko pitanje, već pitanje spasavanja života, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Si-En-En.

Aleksandar Vučić je, govoreći o uspehu procesa vakcinacije u Srbiji, rekao da je prvi faktor što je zemlja investirala u digitalizaciju.

"Na Sajmu, gde se nalazi najveći centar za vakcinaciju, može se videti kako je to dobro organizovano i kako je naš softver među najboljima u svetu", rekao je Vučić i dodao da je ponosan na ljude koji su to uradili.

Istakao je da je drugi faktor uspeha što je Srbija pokušala i uspela da dobije vakcine sa raznih strana sveta.

"Možete u Srbiji dobiti američke vakcine, evropske, ali i ruske i kineske. Možete da birate", poručio je Vučić i voditelja Si-En-Ena pozvao da ako želi da se vakciniše to može da uradi u Srbiji.

Kazao je da je Srbija pokušala da dobije što više vakcina, koje je domaća agencija morala da odobri, nakon čega je počela proces vakcinacije, na koji je ponosan.

"To je dobro ne samo za Srbiju već i ceo region. Građani su počeli da dolaze u Srbiju ne samo sa Zapadnog Balkana, već i šireg regiona", objasnio je predsednik.

Vučić je konstatovao da svako treba da ima mogućnost da dobije vakcinu i bude bezbedan, i da u tom smislu nije moguće odvojiti Srbiju od ostalih u regionu.

"Mislim da najvažnije pitanje da li možemo da spasimo živote", izjavio je Vučić dodajući da mu je jednako bitno da se pomogne građanima u Sarajevu ili Podgorici, kao što mu je važno da pomaže građanima u Srbiji.

"To je region i komšije smo. To je fer i pokazuje da smo svi u regionu okrenuti ka budućnosti. Ne želimo da se vraćamo u prošlost, niti da razgovaramo o pitanjima koja nas dele. Ako možemo nešto zajedno, to je dobro", poručio je Vučić.

"Kriza nije mnogo pogodila srpsku ekonomiju" 

Ukazao je da kriza nije mnogo pogodila srpsku ekonomiju, podsećajući da je prošle godine naša zemlja imala negativan rast od minus 0,9 odsto, čime je bila prva ili druga u Evropi.

"To nam je omogućilo da se fokusiramo na zdravstveni sistem, da ga poboljšamo, i dobijemo što više vakcina", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da u aprilu očekuje pola miliona vakcina kompanije Fajzer, kao i milion doza Sinofarmovih, više stotina hiljada doza iz Rusije.

"Time ćemo biti u mogućnosti da imamo stalno dovoljno vakcina za naše građane", rekao je predsednik.

Iz Kovaks sistema 60.000 vakcina za par dana 

Kada je reč o EU, Vučić je podsetio da će Srbija iz Kovaks sistema dobiti 60.000 vakcina za par dana.

"Oni su naši partneri, a mi smo na putu EU. Pomogli su nam tokom poplava. Znamo da nije bilo lako dobiti vakcine i da je nama to bilo lakše, jer smo imali otvorena vrata sa svih strana", objasnio je Vučić.

Objasnio je da je Srbija prve ugovore ostvarila sa "Fajzerom", pa sa "Sinofarmom", onda sa "Astra-Zenekom" i potom sa "Sputnjikom".

Si-En-En je, u pohvalnom izveštaju o procesu vakcinacije u Srbiji, konstatovao da je Srbija model kako treba vakcinisati stanovništvo, da je postala središte vakcinacije u Evropi, da je najbrža u davanju druge doze od svih na ovom kontinentu.

Konstatovano je da ima toliko vakcina da ih i nudi strancima, što su potkrepili izjavom Čeha Tomaša Kupera, koji je došao da se vakciniše u Srbiju.

Ta televizija navodi da je ključ uspeha što je Srbija rano i od mnogih kompanija naručila vakcine.

Dodaje se da se u najvećem centru za vakcinaciju na Sajmu dnevno vakciniše oko 8.000 ljudi, uz pohvale o brzoj registraciji, bez birokratije.

Podseća se i da je Srbija donirala vakcine susednim državama, ali i da se suočava trenutno sa rastom infekcije, kao u svim zemljama sveta.

U prilogu je i izjava premijerke Ane Brnabić, koja je za Si-En-En rekla da Srbija želi da podrži okolne, susedne zemlje jer je ovo mali region.

"Ukoliko nismo bezbedni, ako nema kolektivnog imuniteta, nećemo biti bezbedni", rekla je Brnabićeva, a šef vakcinacionog centra na Beogradskom sajmu Zoran Bekić da zahvaljujući vlastima Srbija ima više vakcina nego drugim delovima Evrope.

Američki medij dodaje i da Vlada Srbije smatra da je jedini način da se prebrodi pandemija ubrzana vakcinacija stanovništva.

четвртак, 25. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару