Читај ми!

EP usvojio izveštaj o Srbiji – šta je pohvaljeno, a gde se traže bolji rezultati

Evropski parlament je usvojio izveštaj o Srbiji – posle debate na plenarnoj sednici u Briselu. U izveštaju se od Srbije traže konkretni rezultati u pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija, a pozdravljaju ekonomski pokazatelji, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom.

Evropski parlament pozdravlja činjenicu da je članstvo u EU strateški cilj Vlade Srbije, ali ujedno žali zbog manjka napretka, pa i nazadovanja u nekim od ključnih oblasti za pristupanje EU.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je posle teških pregovora usvojen uravnotežen izveštaj, koji gleda u budućnost.

"Politički kriterijumi za članstvo su ključni. Zato je i vladavina prava suštinsko pitanje. I zato je važno što smo pokrenuli drugu fazu međupartijskog dijaloga, koja treba da popravi kvalitet političke utakmice u Srbiji, izbornih uslova i kvalitet demokratije. Nadam se da ćemo imati dobru debatu sa svim proevropskim političkim snagama u Srbiji ostvariti napredak narednih meseci", naveo je Bilčik. 

Kaže da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju u sledećim izborima, ali da je potrebno je više poverenja, dobre vere i dijaloga.

"Potrebna je mirnija atmosfera u društvu. Napadi protiv medija i nevladinih organizacija nisu prihvatljivi", upozorio je. 

Izveštaj navodi da je normalizacija odnosa prioritet i preduslov za pristupanje EU i za Beograd i za Prištinu.

"Želim da pohvalim napredak dijaloga Beograda i Prištine. To je nešto što je veliko dostignuće. Važno je da se dijalog nastavi i da donese rezultate, jer nam treba sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum koji će nam pomoći da se pomirimo sa prošlošću, što je važno za evropsku perspektivu Srbije, ali i evropsku perspektivu regiona", naveo je Bilčik. 

Od Srbije se u izveštaju traže rezultati u pravosuđu, slobodi medija i borbi protiv korupcije uključujući i slučajeve, kako se kaže, od velikog javnog interesa – Krušika, Jovanjice i Telekoma.

Komesar Varhelji smatra da je nova metodologija pregovora o članstvu šansa za Srbiju.

"Imamo priliku da ubrzamo pregovore i otvorimo nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom pod uslovom da se ključne reforme sprovode kao hitan prioritet, poručio je Varhelji u debati u Evropskom parlamentu.

субота, 10. јун 2023.
24° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут