Читај ми!

Četiri principa budućeg puta Srbije ka EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, predstaviće u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Tzv "non pepjper" naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insitirao.

Dodaje se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu kao Srbije tako i zemlja članica.

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da "nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24".

Drugi princip podrazumeva "snažnije političko upravljanje procesom" pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicma da veću ulogu u nadžoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

"Međuvladine konfrencije i Savet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, sa jasnim smerinicma kada je reč o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak", stoji u tekstu predloga Komisije.

Prva takva Međuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da posluži za pojašanjenje primene nove metodologije i planiranju, a "Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni merila za otvranje, a zemlje članice se slože da je došlo do značajnog napretka u vladavini prava".

Treći princip revidirane metodologije ističe važnost ubrzanaja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavalja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv "fundamentalnog" klastera, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvranje.

Još jednom se naglašava da će se "paralelno" sa primepremom za otvarnje poglavlja po klasterima raditi na izvešatajima o napretku zemlje u oblasti valdavine prava što će biti dodatni uslov nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeneo, najvljuje se i ubrznje integracionih mera tokom usklađiavnja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komsija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U tekstu predloga, insistira se na tome da EU "bude jasnija u svijim očkevanjima" od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvarnje poglavalja odnosno prioritetne refrome.

U okviru ovog principa predlažu se i "korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora", što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupnja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно