Читај ми!

Bilčik za RTS: EP spreman da podrži Srbiju na putu ka EU, nastavak međupartijskog dijaloga 1. marta

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika. U izjavi za RTS Bilčik kaže da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i najavljuje da će 1. marta početi međupartijski dijalog uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

Sa 57 glasova za, četiri protiv i devet uzdržanih, spoljnopolitički odbor EP usvojio je izveštaj o Srbiji u kojem se traže konkretni rezultati u pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija, a pozdravljaju ekonomski pokazatelji, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom.

"Izveštaj uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom. Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se pre svega odnosi na pravosuđe i slobodu medija i usklađivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi", poručuje Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta.

U Izveštaju se navodi "žaljenje zbog širenja antievropske retorike i dezinformacija", a od vlasti u Srbiji očekuje se da "rečima i delima" zastupaju evropske vrednosti. Od EU poslanici traže više dinamike u pristupnim pregovorima sa Srbijom i primenu nove metodologije proširenja.

Za izvestioca Vladimira Bilčika jedna od glavnih poruka izveštaja je da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji. On je najavio početak nove faze međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP za ponedeljak, 1. mart.

"Pokrećemo ovaj dijalog u razgovoru sa Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine, 1. marta. Imaćemo četiri predstavnika Evropskog parlamenta što pokazuje našu posvećenost. Uz Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici Knut Flakenštajn i Eduard Kukan", dodaje Bilčik.

Bilčik kaže da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju u sledećim izborima.

Navođenje primera "Krušika", "Jovanjice" i "Telekoma" u Izveštaju, rezultat je dugih pregovora političkih grupa, kaže Bilčik, ali dodaje da to nije novost, jer se oni već nalaze u ranijim izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Nakon Spoljnopolitičkog odbora, očekuje se da će izveštaj o Srbiji biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta krajem marta.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво