Читај ми!

Brnabić za RTS: Živimo na korak od normalnosti, u Srbiji uskoro vakcina četvrtog proizvođača

Uz borbu protiv koronavirusa, borba prtiv organizovanog kriminala je glavni prioriteti ove Vlade jer želi da iskoreni kriminal, rekla je za RTS predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Premijerka najavljuje nove dobre vesti kada je reč o vakcinama, kao i skori dolazak vakcine četvrtog proizvođača.

Ana Brnabić je gostujući u emisiji "Četvrtkom u 9" RTS-a rekla da je današnje hapšenje sigurno obeležilo 100 dana rada Vlade, jer je borba protiv organizovanog kriminala prioritet Vlade i državni cilj.

"Tajming nije bio namešten da se poklopi sa 100 dana rada Vlade i želim da se zahvalim svima koji su na ovome radili, na njihovom trudu i žrtvi, a oni su odredili kada će delovati. Mi nastavljamo ovu borbu da bi Srbija bila sigurno i bezbedno mesto za život", rekla je premijerka.

Brnabićeva hapšenje kriminalne grupe vidi kao najveći udar organizovanom kriminalu od operacije "Sablja" 2003. godine.

"Ovo je tek početak. Nastavljamo ovu borbu", rekla je Brnabićeva za RTS i navela da postoje još neki gradovi, kao što su Subotica, Vranje i Valjevo, gde treba da se nadležni obračunaju sa organizovanim kriminalom.

Ocenu predsednika Srbije o dosadašnjem radu Vlade vidi kao dobronamernu.

"Vučić je rekao da je potrebno veće jedinstvo i više entuzijazma, ali nama je pomoglo to što smo zajednički radili i imali podršku predsednika. Nisam objektivni posmatrač svog rada i rada Vlade. Samokritična sam i uvek tražim bolje i više i od sebe i od svojih saradnika. Najviše bih volela da funkcionišemo kao pre par godina kada smo mogli da razmišljamo samo o reformama, ali sada nam je glavni prioritet borba protiv koronavirusa i ostaje vam manje vremena da se posvetite infrastrukturnim i drugim projektima, a Srbija ne sme da izgubi ni jedan dan", objasnila je predsednica Vlade.

Premijerka je navela primer da je u januaru ove godine realizovano 43 odsto onoga što je budžetirano za razliku od prošle godine kada u istom mesecu realizovali 19 odsto više.

"Postoji nekoliko problema, ali mi je drago što kada govorimo o budžetu Srbije i o onome što je implementirano mi razgovaramo kao najrazvijenija zemlja i volela bih da je tako bilo i u mandatima prethodnih Vlada. Ima da se unapredi još milion stvari, ali je posvećenost rada ove vlade neuporedivo veća nego recimo 2014. godine", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka ne razmišlja koliko će trajati mandat ove Vlade ni kada će izbori i to traži i od svog tima.

"Važno je da svaki dan radimo, kao da će izbori biti sutra. Mi zaista radimo u vanrednim okolnostima. Imamo dosta novih ministara koji treba da se uhodaju. Neki od novih ministara mogu i da pogreše u budžetiranju, stari ne mogu", rekla je Brnabićeva.

Drago joj je, kaže, što imamo predsednika koji je takav autoritet i daje uz podršku i dobronamerne kritike i savete Vladi.

"Odlično je što je predsednik skrenuo pažnju na neke stvari i očekujem i od sebe i od svog tima da to ispravimo i da se popravimo", rekla je Brnabićeva.

Skoro milion prijavljenih za vakcinu

Premijerka Srbije kaže da se za vakcinaciju do sada prijavilo gotovo milion građana Srbije i očekuje da taj broj bude i mnogo veći jer kako kaže u narednim danima očekuje dobre vesti.

"Svako ko bude želeo da se vakciniše u Srbiji imaće vakcinu. Očekujem da uskoro dobijemo i vakcinu četvrtog proizvođača. U narednim danima imaćemo prelepe vesti. Pregovaramo svaki dan i na to odlazi 50 odsto mog vremena, a i vremena predsednika jer to je i politički i diplomatski rad", rekla je Brnabićeva.

Srbija je jedna od pet zemalja u svetu koja ima najviše vakcina po glavi stanovnika, istakla je premijerka.

"Do sada smo dobili 1.170.000, a očekujemo još par stotina hiljada uskoro. Ne moraju ljudi da vide sve šta se dešava iza scene, ali ništa nije palo sa neba, ništa se ne dešava slučajno", naglasila je Brnabićeva.

Ističe i da za sada nema popuštanja mere, iako, kako kaže jedva čeka taj dan jer je to dobro i za budžet i za ekonomiju zemlje.

"Naš cilj je da pokušamo da se spustimo na ispod 1.000 zaraženih dnevno. U ovom trenutku procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih stagnira što je s jedne strane loše, ali i dobro jer poslednjih 10 dana imamo pad broja hospitalizovanih u odnosu na otpuštene iz bolnica", objasnila je premijerka.

Kaže da kada pogledamo druge zemlje i kako one žive daleko od svake normalnosti Srbiji ide dobro.

"Mi se fenomenalno držimo, na korak smo od normalnosti i ja se nadam da ćemo tako i da nastavimo. U drugim zemljama imate policijski čas, demonstracije, manjak vakcina, a ništa od toga kod nas nema. Kod nas svi pitaju kada ćemo da popustimo mere ali mi moramo da zdravstvenim radnicima obezbedimo minut predaha i da imamo dalju vakcinaciju", istakla je premijerka. 

Prema rečima premijerke da nismo stavili fokus na digitalizaciju uprave ne bi mogli da imamo ovaj informacioni sistem.

"Prošle godine u jeku koronavirusa nismo imali problem pri upisu dete u vrtić ili u osnovnu i srednju školu i nastavićemo sa tim. Sada svi građani znaju za eUpravu i na taj način ćemo moći još mnogo da ponudimo građanima", rekla je predsednica Vlade.

Novi paket pomoći građanima i privredi

Ne slaže sa kritikama da je novac koji je opredeljen za pomoć građanima trebalo drugačije preraspodeliti.

"Kada vidimo rezultate iz prošle godine je da je paket mera koji smo primenjivali doprineo  tome da budemo jedna od najuspešnijih ekonomija. Ovo nije socijalna pomoć, svi najugroženiji dobijaju pomoć. I mislim da bismo više vremena izgubili na utvrđivanje ko su najugroženiji i gde podvući liniju. Očekujem da će efekat mera biti kao i prošle godine jer dajemo sve od sebe kroz paket podrške građanima i paket pomoći privrednicima", rekla je premijerka.

Uz to u narednim mesecima najavljuje i otvaranje novih pogona od investitora iz Nemačke, Japana i Kine.

"Verujem u privredu i građane, a važno je i da građani veruju u svoju zemlju i da znaju da nije smak sveta i da mogu i nešto da potroše", rekla je Brnabićeva.

Restrukturiranje javnih preduzeća

Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća poput EPS-a i "Srbijagasa" premijerka kaže da ta reforma jeste dugo odlagana ali i da ta preduzeća danas mnogo bolje posluju nego ranije.

"Ta vrsta reformi je dugo odlagana jer ne možete sve reforme u isto vreme da sprovodite, nastao bi haos. I sa MMF-om i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj radimo na restrukturiranju javnih preduzeća. Mi smo već videli da se stvari menjaju, EPS pa i "Srbijagas" neuporedivo bolje posluju nego pre sedam, osam godina. Mi moramo o tome da razgovaramo ali te firme imaju novac na svojim računima da investiraju i ne mora država da im daje novac kao ranije", rekla je Brnabićeva.

Dijalog vlasti i opozicije

Premijerka kaže da joj je drago što ne učestvuje u međustranačkom dijalogu jer to nije posao Vlade već da razmatra preporuke ODIHR-a.

"Mi smo napravili radnu grupu a izveštaj će biti gotov sledeće nedelje kada ćemo to dati na uvid javnosti i javnu diskusiju" rekla je premijerka.

Kao član SNS-a kaže da je ta stranka pokazala otvorenost i fleksibilnost ali da to ne može da kaže za sve opozicione stranke.

"Mi smo uvek bili tu za stolom da razgovaramo i nije pitanje da li nam je to u interesu. Nekima iz opozicije nije u interesu da imamo dijalog jer se dešavalo da posle prvog sastanka napustite dijalog koji su tražili", rekla je za predsednica Vlade.

Prema njenim rečima delu opozicije nije u interesu da učestvuju u međuparlamentarnom dijalogu, jer im, kako je rekla, treba alibi da ne učestvuje na izborima.

Otvaranje poglavlja nije indikator napretka 

Premijerka se ne slaže sa konstatacijom da evrointegracije Srbije stoje, jer otvaranje poglavlja nije indikator za napredak zemlje.

Brnabićeva kaže da Srbija svakodnevno postaje društvo sve sličnije evropskom i da se prošle godine radilo na veoma teškom i obimnom poglavlju 27, vladavini prava, kao i da je usvojen akcioni plan za medijsku strategiju.

"Odluka da li će otvoriti poglavlja u nekom procentu zavisi od nas, ali i od toga da li žele da daju signal Srbiji", rekla je Brnabićeva.

Misli i da EU ne želi da pravi veliko raslojavanje među zemljama kandidatima, i da nisu mogli Srbiji da daju zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, a da sa Albanijom i severnom Makedonijom i ne započnu pregovore.

Brnabićeva je za RTS rekla da su, po njenom mišljenju, dve stvari obeležile prvih 100 dana vlade – otvaranje dve nove kovid bolnice i nabavka vakcina.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу